Mali rečnik mušičarenja 5.

Mali rečnik mušičarenja 5.

Rečnik broja 8

brown trout, u bukvalnom prevodu smeđa pastrmka – potočna pastrmka (srpski), forelle, bachforelle (nemački), trotta (talijanski), trucha comun (španski), truite commune, truite fario (francuski), potočna pastrva (hrvatski), potočara (žargon).

Označava vrstu Salmo trutta. Pod tu istu vrstu spadaju i potočna (Salmo trutta fario) i jezerska (Salmo trutta lacustris) i morska (Salmo trutta trutta) i zubatak (Salmo trutta dentex) i soška/mramorna (Salmo trutta marmoratus)…

deer hair – Jelenska dlaka. Često korišćena laka dlaka za pravljenje mušica. Između ostalih koristi se za Goddard Caddis, Humpy, Muddler Minnow…

downstream: nizvodno i upstream: uzvodno.

dubbing twister (motalo za dubbing) naprava kojom se dabing sa koncem usuče, tako da se sa usukanim koncem i dabingom, namotavanjem formira telo mušice (za razliku od lepljenja dabinga na navoštan konac).

hackle pliers
hackle guard

hackle guard (štitnik pera) je vrst jezička koji ima pet rupica različitog promjera u koje uvlačimo glavu muhe pre lakiranja, kako ne bi oštetili haklove.

hair stacker (ravnač dlaka) služi, kao što mu ime kaže, za ravnanje dlaka krzna koje koristimo za izradu krila muha.

indicator / Bite Indicator – indikaror ugriza, plovak. Plutajuće tijelo koje se stavlja na lider ili na kraj strune pri nimfarenju. Kad potone kontrira se, kao kod ribolova plovkom. Mnogi puristi su protiv njihove upotrebe. Pravi se od plute, spužve, balze, stiropora, plivajućeg kita (kao kod stakljenja prozora) ili plutajuće vunice. Nekad se kao indikator koristi suva mušica ispod koje je vezana nimfa i u tom slučaju se neretko riba ulovi baš na indikator.

Sinktip Line/Sinking Tip Line – Plivajuća struna kojoj radni kraj (vrh) tone. Dužina tonućeg dela može biti između jednog i deset metara. Najčešće se koriste oni od tri metra koji su praktični u mnogim situacijama, a pogotovo kod lova strimerima

ST/SH: Shooting Taper/Shooting Head ili leteća glava – tip mušičarske strune. Pravi su projektili koji mogu izbaciti muhu do rekordnih udaljenosti, dalje od 30m (rekorderi idu preko 50m); sastoji se od “glave” koja čini radni kraj (vrh) strune, na koju se dovezuje tzv “running line” koja je najčešće tanka paralelna struna, ali može biti i direktno beking. Za promjenu plovnosti strune (plivajuća, srednja, tonuća) dovoljno je promjeniti glavu. Osim takmičarske upotrebe kod daljinskog zabacivanja, u mušičarenju se koriste kad su neophodni daleki zabačaji, kao kod lova lososa, mladice ili kod morskog mušičarenja.

TT: Triangle Taper, mušičarska struna najnovijeg datuma, osmišljena za ribolov na velikim udaljenostima; omogućava delikatnu i finu prezentaciju mušice.

tubes 003
Tube flies

Tube Fly – mušica na cevčici – tip lososke mušice, ali nema razloga zašto se tako ne bi vezivale i ostale mušice, pogotovo strimeri. Mušica (strimer) se umesto na udici veže na cevčici koja može biti od bilo kakvog materijala. Najčešće se koriste plastika ili mesing (ili aluminijum) obložen plastikom da smanji trenje. Kroz ovako navezanu mušicu (kroz cevčicu) se provuče lider, a na kraj se vezuje udica, trokuka. Pri povlačenju mušica se spusti do udice i nema razlike između ove i bilo koje druge mušice. Ali pri zamaranju ribe i vađenju udice ima prednosti, jer se mušica odvoji od udice i ne smeta. U stvari najveća prednost je to što se efektivno može imati veoma dugačka mušica, ali tako da nema dugačke poluge koja je čest razlog gubljenja ribe kod lova dugim udicama.
Prednost je što se mušica može menjati skidanjem lidera, svlačenjem mušice, navlačenjem nove i ponovnim stavljanjem istog lidera, dakle bez skraćivanja lidera i vezivanja udice.

Priredili: IK&Ćisek

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*