Mali rečnik mušičarenja 15.

Mali rečnik mušičarenja 15.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Rečnik u Mušičaru broj 18.

Goose-Biots-(stripped-goose) webBiot [bajot, kratko]: biot. Isperak prvog reda sa uže strane primarnog letnog pera. Uobičajeno se koriste pera guske i ćurke, ali mogu i druga. Sa isperaka se najčešće potuno odstrane isperci drugog reda tako da materijal koji nam ostane više izgleda kao badrljica nego kao isperak, sa izraženim špicom na vrhu. Kratki biot, vršni deo, se koristi za izradu repa, antena ili krilinih pokrova nimfi, a duži komadi mogu formirati tela nimfi i suvih mušica namotavanjem oko udice. Celi biot se koristi i u izradi krila lososkih mušica.

Blackbird [blækbd, dugo drugo b]: kos.

Bobbin [bobin, kratko]: bobina. Alatka koja se u vezanju mušica koristi kao držač konca. Sastoji se od dva prihvatna kraka – opruge i sprovodne cevčice. Spoj krakova i cevčice je uobličen za prihvat prstima. Krakovi na krajevima imaju zadebljanja koja se uglave u otvore sa strane kalupa (špulne) konca. Omogućava lako namotavanje konca na mušicu u izradi. Ako se u datom koraku konac ne koristi, ali nije odsečen, jer će trebati u narednom koraku, bobina sprečava zapetljavanje i odmotavanje konca, a svojom težinom drži ga zategnutog.

flymph webFlymph [flimf, kratko]: flimf. Mokra mušica sa telom od mekog krzna, namotajima mekog hakla i mekim repom. Krzno ima prozirnost i mokro prosijava boju konca namotanog na udicu. Lovi u gornjim slojevima vode i imitira uspinjače (emerdžere). Imenovao ih je i popularizovao Vernon S. “Pete” Hidy, šezdesetih godina XX veka.

Guide [gaid, dugo a, kratko i]: vođica. Vršna vođica je tip guide [kratko i u tip], a vođica najbliža čekrku je vođica za povlačenje – stripping guide [striping, kratko], koja se tako zove jer svojim oblikom (puni krug odvojen od štapa nožicom) omogućava brzo povlačenje strune za brzo vođenje mušice. Neki duži štapovi imaju dve vođice za povlačenje. Ostale vođice na mušičarskim štapovima nemaju zatvorene krugove i zovu se zmije (snake guide [sneik, dugo e, kratko i]). Reč guide takođe znači vodič ili voditi.

Owl [aul]: sova.

Single action reel [singl ækšn ril, prvo kratko, drugo dugo i]: rola prenosa 1:1. Tipičan čekrk kod kojeg jedan oktetaj ručice rezultuje u jednom okretaju špulne. Za razliku od rola višeg prenosa (multiplier reel [multiplaja, kratko]) kod kojih jedan obrtaj ručice uzrokuje višestruke obrtaje špulne i brže namotavanje. Neuobičajeno je za mušičarske čekrke da budu višeprenosni i izraz multiplier se odnosi za mašinice specifičnog izgleda koje se koriste za morski ribolov i varaličarenje.

Squirell [skuirel, kratko]: veverica.

Tailwater [teilwota, dugo o]: tok neposredno iza ispusta iz brane. U bukvalnom prevodu repna voda. Gde je ispust pri dnu brane, vode često odgovaraju salmonidima, jer su konstantne niske temperature.

Cooper wire webWeighting [weiting, dugo e]: otežavanje. Mušice se otežavaju dodavanjem metala (olovo, volfram – tungsten, bakar, kalaj, mesing, čelik) u obliku perli, tankih i glatih komada ili folija, te namotavanjem meke žice. U engleskom govornom području se izraz ‘žica za osigurače’ (fuse wire [fjuz waja, dugo u, ostalo kratko]) odnosi na određenu vrstu meke žice koja je gradirana po jačini struje koju podnosi, odnosno debljini. Pat Barnes, pisac za Fly Tyer magazin, predlaže sledeće korištenje ove žice u zavisnosi od veličine udice:
# 12 i manja – 1 Amper ili 0.015 cola (inča)
# 10 – 8 – 2 A ili 0.025 in
# 4 – 6 – 3 A ili 0.030 in.
Laka podvodna mušica bi imala žicu namotanu preko pola vrata udice, srednje teška celom dužinom vrata, a teška jedan sloj celom dužinom vrata i još jedan preko pola vrata. Takođe predlaže da se glave tako otežanih mušica boje žuto za lake, crveno za srednje teške i zeleno za teške. Na ovaj način bi se otežanje mušica moglo standardizovati na međunarodnom nivou.

Wet fly [wet flai, dugo a, ostalo kratko]: mokra mušica. Osnovna podela mušica je na suve (plivajuće) i mokre (podvodne), tako da izraz mokra mušica može pokrivati sve tonuće mušice. Takođe postoji i uže značenje koje se odnosi na krilate podvodne mušice koje su u današnje vreme zastarele i retko u upotrebi, potisnute nimfama, emerdžerima i potezankama.

Wing material [wing matiriəl, dugo prvo i, ostalo sve kratko, ə zvuk nedoumice]: materijal za krila. Prirodni su perje i dlaka, a veštački su razne prozirne opne ili lake niti.

Po izboru urednika priredio: Ćisek

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*