Mali rečnik mušičarenja 13.

Mali rečnik mušičarenja 13.

Rečnik broj 16


Albright knot
[olbrajt not, dugo prvo o, kratko a i drugo o]: Olbrajtov čvor. Vrlo efikasan i relativno jednostavan čvor za spajanje ribolovačkih struna bilo koje vrste. Koristi se za spajanje bekinga i mušičarske strune, ali se može koristiti za sve vrste spajanja, od najlona na najlon do strune na žicu.

ALBRIGHT CVOR webCaddis[kædis, kratko]: dlakokrilac, krznokrilac, tular, tularaš. Čest i za mušičare vrlo značajan red insekata (lat. Trichoptera) koji ima razvojne stadije u vodi, a zreli stadij van vode. Mnoge vrste stadij larve i lutke provode u kućicama koje prave lepljenjem raznog materijala sa dna vode, kao što su pesak, kamenčići, komadići drveta, puževe kućice i sl. Predstavljaju riblju hranu u stadijima larve, lutke, izranjanja i zlerog insekta i svi stadiji se imitiraju veštačkim mušicama. Takođe sedge [sedž, kratko e].

 

Dropper [dropa, kratko]: droper, u bukvalnom prevodu padavac, mušica koja pada. Kad se lovi sa više od jedne mušice, mušice koje nisu vezane za glavni podvez direktno navezan na predvez ili strunu su droperi. Izraz se koristi i za samu mušicu i za mušicu sa svojim podvezom.

 

Ghillie [gili, kratko]: gili, posilni u lovu i ribolovu. Iako je glavno značenje ove reči neko ko pomaže, tj. nosi opremu, upravlja čamcem i sl., u današnje vreme uvreženo je značenje vodič i često podrazumeva detaljno poznavanje određene vode, riba, mušica i stručnost u ribolovu. Ispravno je pisati i gillie, bez razlike u izgovoru.

 

brown-trout-face-6 Kype web
Kype

Kype [kajp, kratko a]: kukasta čeljust koju u vreme mresta razviju mužjaci pastrmki i lososa, posebno izražena kod lososa.

 

Line weight [lain weit, kratko]: težina strune. Mera strune zasnovana na masi prvih 9 metara iste, koja se koristi i za denominiranje mušičarskih štapova. Primenjena na štap ova mera daje indikaciju koja težina strune je idealna za taj štap. Za detaljan opis pojma težina strune videti AFTMA u rečniku u broju 4.

 

Kick boat, kickboat [kikbout, kratko]: šutčamac. Čamac za jednu osobu sa sedalom između dve cilindrične plutače, koje mogu biti čvrste ili naduvane. Sedalo je u stvari dno čamca, a ribolovčeve noge ispod kolena vise u vodi i daju istom pokret i usmerenje. Na nogama se mogu nositi peraja. Uz noge se mogu koristiti i vesla, pa čak i mali motor.

 

Point fly [point flai, kratko]: vršna mušica. Mušica koja je u sistemu više mušica vezana direktno na podvez koji je nastavak predveza ili strune. Najčešće je vršna mušica najudaljenija od strune, ali kod novozelandskog stila droper se vezuje direktno na vršnu mušicu.

 

Zivotni ciklus caddis web
Životni ciklus caddis

Pupa [pjupa, dugo u, kratko a]: pupa, lutka, kukuljica. Razvojni stadij insekta između larve (ličinke) i odrasle jedinke. Ovaj stadij nije prisutan kod svih insekata, a od onih kod kojih je prisutan za mušičare značajni su dlakokrilci i trzavci.

 

S-cast [es kast, kratko e, dugo a]: s zabačaj. Zabačaj u kome kretanje štapa sa strane na stranu prilikom zadnjeg izbačaja uzrokuje strunu da padne na vodu u obliku slova “S”. Koristi se da bi se mušici, pogotovo suvoj, dalo više vremena pre nego što je struna, nošena brzom vodenom strujom ne počne vući po vodi.

 

Tailing [teiling, dugo e]: repanje. Ponašanje ribe koja se hrani na dnu u vertikalnom ili kosom položaju, tako da joj rep izviruje iz vode ili barem uzburkava površinu. Jedan je od uzbudljivih znakova koji ribolovcu ukazuju na aktivnu ribu koja bi se mogla prevariti nekom nimfom.

 

Top fly [top flai, kratko]: gornja mušica. Mušica koja je u sistemu više mušica najbliža struni

 

Po izboru urednika priredio: Ćisek

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*