Mali rečnik mušičarenja 12.

Mali rečnik mušičarenja 12.

Junglecock petao web

Rečnik broj 15.

Belly boat [beli bout, kratko e]: trbušni čamac. Drugo ime za float tube (vidi rečnik u broju 9.). Šlauf prilagođen ribolovu.

Bimini twist [bimini twist, sve kratko]: bimini. Način vezivanja velike omče, čime se praktično dobija poduplana struna ili najlon. Čvor omče je takav da ne slabi nosivost. Postoji nekoliko načina vezivanja biminija, a najviše se koristi kod morskog mušičarenja.

SONY DSCCrane fly [krejn flai]: komar. Dvokrilac koji izgleda kao džinovski komarac. U engleskom se za istog insekta koristi i daddy long legs [dædi long legs] ili kratko daddy. Da učine stvari zanimljivijima Englezi ime daddy long legs još koriste i za dve vrste arahnida. Za razliku od komarca i ostalih trzavaca, komar je kopneni insekt čije larve žive u zemlji. Često, pogotovo u ranu jesen, nošen vetrom u velikim brojevima pada na vodu i ribe ga rado jedu. Inspiracija za mnoge odlične imitacije, uglavnom suve, ali ima i mokrih.

Flat [flæt]: ravno, ravna površina. U morskom mušičarenju označava veći deo relativno plitke vode ravnog dna, najčešće peščanog ili travnog. Najčešći tip vode u kome se nalaze određene vrste kao što je bonefish – kostoriba.

Haul [hol, dugo o]: 1.) uzmah. Povlačenje slobodnom rukom mušičarske strune pri zamahu štapom, čime se struna ubrzava i postiže veća daljina zabačaja; 2.) tegljenje, kao kad ribu isteglite iz vode; 3.) prevoz.

Junglecock petao webJungle cock [đangl kok, sve kratko]: pegavi petao. Pegava kokoš (jungle fowl [faul]) je divlja ptica džungli indijskog podkontinenta, blisko srodna domaćoj kokoški. Mužjak ima crna vratna pera koja pri kraju imaju jarko žute ili narandžaste tačke. Ovo pero je to što se u terminologiji materijala za veštačke mušice podrazumeva pod imenom jungle cock. Posebno popularan materijal za lososke mušice, ali koristi se i kod ostalih. Pegava kokoš je ugrožena vrsta i u dosta zemalja uvoz ovog perja je zabranjen, ali postoje zamene. U ornitologiji jungle fowl pokriva nekoliko vrsta divljih kokoški, a vrsta od koje dolazi ovo perje je grey jungle fowl (grey – sivo), Gallus sonneratii.

Junglecock perje web

Quill [kuil, vrlo, vrlo kratko] centralni deo pera, badrljica. U vezanju mušica badrljica se reže uzdužno i tanke trake se koriste za formiranje tela motanjem (quilling). Vrlo popularan metod kod starijih mustri suvih mušica.

Herl [hl, dug glas između h i l]: dugi isperak. Vrlo popularan materijal za formiranje tela mušica. Najčešće od pauna ili noja.

Setting the hook: kontra, kačenje. U bukvalnom značenju, postavljanje udice na mesto. Takođe se koristi strike [straik] i fasten [fasn, dugo a].

Split cane [split kejn]: cepani bambus. Materijal za izradu štapova koji je zamenio puno drvo i čitav bambus, a kojeg su potisli fiberglas i karbon, mada ga neki još uvek koriste, uprkos visokoj ceni, zahtevnom održavanju i većoj težini. Procesom koji zahteva izuzetnu preciznost bambus se reže uzdužno u trostrane šipke. Ove šipke se dalje obrađuju tako što im se zaobljena, vanjska površina ravna, a sama šipka se ispravlja po potrebi i daje joj se precizan prelaz od debljeg donjeg ka tanjem gornjem kraju. Trougaone šipke se na kraju, spajaju, lepe i vezuju u delove štapa, blankove, koji se lakiraju i na koje se dodaju vođice, spojnice, drške i držači za čekrke. Gotov proizvod je najčešće šetougaon (od 6 trougaonih šipki), a usavršio ga je u Leonard u SAD – u u XIX veku.

 

Po izboru urednika priredio: Ćisek

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*