Mali rečnik mušičarenja 10.

Mali rečnik mušičarenja 10.

Rečnik broj 13.

Anti-Reverse [ænti rivs, kratko i dugo v]: protivpovratna. Tip kočnice na ribolovačkoj roli koja ne dozvoljava okretanje ručke unazad, ali se može podesiti tako da dozvoljava izvlačenje najlona ili strune uz odgovarajući otpor

za ivana (8) recnik 13 web
Repno peraje

Caudal fin [kodl fin dugo o]: Repno peraje.

Chalkstream, chalk stream [čokstrim, dugo o i i]: kredna voda ili kredna reka. Vodeni tokovi uglavnom blagog pada, šljunkovitog dna i male do srednje veličine. Osnovna im je karakteristika da teku iz krede pa su jako čiste, bistre i alkalne, sa stabilnom niskom temperaturom i malim varijacijama u vodostaju, zbog kojih osobina su savršena staništa i za pastrmke i lipljene i za njihovu glavnu hranu – vodene beskičmenjake. Karakteriše ih bujna flora, a nalaze se samo u Engleskoj, Francuskoj i na Novom Zelandu. Najpoznatije tri kredne vode su Test, Itchen i Avon na jugu Engleske, jer su igrale značajnu ulogu u razvoju modernog mušičarenja. Zbog toga su, zajedno sa svojim pritokama i sestricom Meon, sada uglavnom u privatnom vlastištvu, intenzivno održavane, a za pecanje na njima se daju fantastične svote. Slične vode koje se nalaze u našim krajevima (Una, Ribnik, Gacka, Unica) se zovu vapnenačke ili krečnjačke vode ili reke (limestone rivers [lajmstoun])

Collar [kola kratko o]: okovratnik. Venac od perja (hakl) odmah iza glave mušice.

Floatant [floutnt]: Materija koja se koristi za održavanje plovnosti mušica (ali i lidera i strune), time što ih sprečava da upijaju vodu. Može biti u obliku praha, uljaste tekućine, kreme ili čvrste masti.

Hairbug [heabag]: dlakobuba. Mušica napravljena posebnom tehnikom zvanom vrćenje dlake (hair spinning [hea spining, sve kratko]), kojom se lagana jelenja, losova, antilopina ili irvasova dlaka razbuja i formira u krutu formu. Ova forma se dalje može ošišati u razne oblike, kao što su žaba, glava popera, ribica ili miš. Dlakobube se najčešće koriste za toplovodne ribe tipa pastrmskog grgeča, ali se imitacija miša pokazala dobra i u lovu krupne pastrmke i štuke, a nema razloga zasto ju ne bi uzela i mladica.

Nymph [nimf, kratko i]: nimfa. Striktno govoreći radi se o larvama insekata kod kojih se larvalni stadij provodi u vodi. Međutim u mušičarenju se ovaj pojam odnosi i na lutke (stadij koji u vodi imaju tularaši i dvokrilci), a kod veštačkih mušica čak i na račiće. Podvodni stadiji insekata, račići i vodeni puževi predstavljaju daleko najveći dio pastrmkinog i lipljanovog jelovnika.

Presentation [prezntejšn, prvo kratko drugo dugo e]: predstavljenje, prezentacija. Način serviranja mušice ribi.

Strike [straik, kratko a i i]: udar. Mada se se koristi i u smislu udara ribe, mnogo češće značenje u ribolovu je kontra – naglo podizanje štapa nakon griza ribe sa namerom da se riba ubode vrhom udice i zakači.

Stud [stad, kratko a]: nitna, krampon. U ribolovu se koristi za krampone na đonovima obuće za gaženje kroz vodu, koji imaju ulogu smanjivanja rizika poklizivanja. Neretko se ušrafljuju u đon. Takođe ergela ili pastuv i često se koristi za opis muškarca velikih seksualnih sposobnosti.

Priredio: Ćisek

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*