Mala lipljenska priča

Mala lipljenska priča

lipljen 1

Mala lipljenska priča

Osim zimskog lova mladice od svega najviše volim mušičarenje lipljena sa suhim mušicama i to već od prvog momenata kad sam se počinjao baviti tim načinom života od 2000 godine. Lipljeni su mi najomiljene ribe, pratim njihovu biologiju.

Član sam međunarodnog društva za zaštitu lipljena (Grayling Society), vežem suhe mušice (najviše volim CDC) i čitam sve stare knjige u kojima imaju priče o toj vrsti ribe i koje su mi potpuna inspiracija: Izaak Walton, R.C. Bridgett, F.M. Halford, Charles Ritz, i druge.

Svake godine jedva čekam 16. maj, kad u Sloveniji počinje sezona ribolova lipljena. Čak i prije toga datuma hodam uz rijeke i pratim, gdje se ove prekrasne ribe nalaze. Pomalo bacam skakavce i druge sitne insekte. Fotografiram, kako se dižu na površinu i uzimaju hranu. Volim sve u vezi lipljena. Lovim ih u Sloveniji, najčešće na Ljubljanici, Kupi, Sori i na mnogim drugim malim magičnim rijekama.

teren

Ekstra mi je, kad mogu biti sam ili s prijateljima na vodi, gdje mogu da polako lovim tačno jednog lipljena, kojeg vidim kako pliva, jede, gleda i sve ostalo. Tada se osjećam kao na lovu – adrenalin mi ide u krv i fokusiran sam sav totalno na plijen. Sigurno, ne radi suha mušica uvijek, ali mi je osjećaj najbolji, kad se digne na površinu i mazne ono što sam mu ponudio. Ima nešto posebno u tom momentu.

Oprema i taktika

Koristim različite štapove, ali mi je drag njemački Hülsenbeckov bambus od 6 feeta i mali Orvis čekrk. Historijska kombinacija! Najčešće koristim male suhe mušice, F-Fly na #24, male jednodnevke i ostalo. Sve to radim sam.

Ovog lipljena na fotografiji, koji za mnoge ljude vjerovatno nije ništa posebno, ulovio sam na izvoru Ljubljanice kod Vrhnike (Slovenija). Tamo imamo prekrasnu kršku vodu, koja je puna života, a za to su zaslužni vredni i radni ljudi iz RD Vrhnika. Dubina je na početku oko pola metara. Kada je sunčano, pomalo se lipljeni dižu na površinu. Treba nam tada vrlo mala mušica, sve ostalo odbace i neće da uzimaju. Ovaj je uzeo F-fly na #24, mušicu koju volim najviše. Ima naravno i drugih mušica koje su odlične. Tippet je bio mislim 0,12mm, Stroft. Ovde postoje i veći komadi lipljena, ali najčešće se love ovakvi između 35 i 43cm. Baš lijepe ribe, pune životne energije, a boje su im kao iz snova! Ovu kao i druge ulovljene sam vratio!

lipljen 3
Ovaj lipljen je isto sa Ljubljanice … uzeo je malu suhu mušicu red tag

lipljen 5 lipljen 2 lipljen 4

Kad se lovi lipljen nijednog momenta nema nikakve velike eksplozije na vodi tokom zamaranja. Lipljen ne bježi kao losos, mladica ili velika štuka. Esencija njegovog lova je u finesama i ljepoti ove prekrasne ribe, ne u veličini. Tako ja mislim i to me čini srećnim. Ako mislite isto, javite mi se na FB, da dijelimo ovu veliku ljubav prema »srebrnom vitezu«.

Jure Ušeničnik Schifferstein
(Ljubljana, Slovenija)

Loading

1 Comment on “Mala lipljenska priča

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*