Makro fotografisanje

Makro fotografisanje

makro-fotografije-prirode-14

Makro fotografisanje

U užem smislu reči, u makro fotografije spadaju one sa uvećanjem objekata u razmeri 1:1 ili većoj – 2:1, 3:1 itd. Kada je razmera 1:1, objekat je fotografisan u prirodnoj veličini, tj. na senzoru i u prirodi fotografisani objekat je istih dimenzija (npr. ako je glista dugačka 1 cm, onda će i na senzoru aparata zauzeti 1 cm).

Sa druge strane, gledano šire, makro fotografija je svaka fotografija kojom se pokušava izdvajanje malog dela kao celine ili malog segmenta kao dela nečega velikog. Dakle, moguće je preplitanje makro fotografije sa ostalim fotografskim žanrovima – npr. makro fotografija može istovremeno da bude i portret, ako je kadar ispunjen, recimo, okom osobe koja se fotografiše.

makro-fotografisanje web canon-powershot-g16-image-03
Ako se uzme u obzir da je tematika makro fotografije pre svega mikro svet adekvatniji naziv za ovo područje fotografisanja bi bio mikro fotografija. Međutim, ona se zove makro, pre svega, jer mali svet prikazuje kao veoma veliki, čini ga predimenzioniranim. Još ako se fotografija kasnije razvije u nekom većem formatu, ona će biti makro u svakom pogledu.

Dakle, može se reći da je makro fotografija zasebna oblast u fotografiji u kojoj se proizvode fotografije sa velikim uvećanjima. Iz neposredne blizine snimaju se najčešće mali predmeti, insekti, sitne životinje, detalji, …
U oblasti makro fotografije koriste se tzv. makro objektivi sa žižnim daljinama od 60 mm, 100 mm ili 185 mm. Oni omogućavaju fotografisanje objekta iz velike blizine, tako da udaljenost između objektiva i objekta može da bude svega par centimetara.

Phottix_ext__tubes__Canon_AF__fotka12 1[124]

Korišćenjem makro objektiva dobijaju se najbolji rezultati u oblasti makro fotografije. Međutim, ovi objektivi su dosta skupi, pa postoje i druga rešenja. Kao zamena za njih mogu se koristiti posebni nastavci za obične objektive – close up filteri i makro prstenovi koji se montiraju oko objektiva i omogućavaju ravnomerno osvetljenje kadra. Od ostale fotografske opreme preporučuje se korišćenje stativa i posebnih vrsta bliceva.

Kompaktni fotoaparati
Treba reći da se za makro fotografiju koriste i kompaktni fotoaparati koji imaju mogućnost makro snimanja zbog svoje optike i zbog toga što imaju svetlosne senzore malih veličina.

makro-opcija-na-aparatuZa snimak makro fotografija fotoaparati imaju tzv. makro mod (slika tulipana). On omogućava fokusiranje sočiva na poseban način prilagođen upravo zahtevima ove vrste fotografije. Kod ove tehnike je potrebna mirna ruka, pa se preporučuje korišćenje stalka, blic treba koristiti pažljivo, a neophodno je izbeći ostavljanje senke preko kadre, pošto su objekti neposredno ispred fotoaparata.
Postoje i modeli digitalnih fotoaparata koji poseduju super makro mod. Međutim, kod ovog moda ne postoji mogućnost korišćenja blica, tako da on pre svega služi za reklamne svrhe određenog modela fotoaparata. Ako ne posedujete profesionalnu opremu za bavljenje makro fotografijom, zoom fotoaparata treba da bude podešen na vrednosti koje se nalaze na prvoj polovini skale.

sktd07c.velika

Sa: http://fotograf.co.rs/makro-fotografija/

 

Priredio IK/OnlineMušičar
nalepnica musicar web malecka

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*