Majski praznici na rijeci Sanici

Majski praznici na rijeci Sanici

Pogoršanje vremena pred prvomajske praznike, svima je poremetilo raspoloženje za uživanjem u prirodi, i na obalama rijeka, bilo da se radilo o ribolovnim aktivnostima, porodičnim roštiljima ili drugim aktivnostima na koje smo svi dugo čekali. Moj prijatelj Peter i ja smo se bez mnogo razmišljanja zaputili na put ka Bosni i Hercegovini i dobro nam poznatoj destinaciji: prelijepom krajiškom mjestu Sanica!

Voda nije bila idealna, a i vremenske prilike u narednim danima nisu nam išle u prilog, ali volje za mušičarskim aktivnostima nije nam manjkalo.

Sanica

Sanica je smještena na sjeverozapadu BiH, u podnožju planine Grmeč. Prepoznatljiva je po toplini njenih mještana, prelijepom rijekom Sanicom te njenim pritokama. Sanička dolina jednostavno ostavlja bez daha sve one koji dođu u priliku da posjete ovo mjesto koje obiluje prirodnim ljepotama. Mnoštvo malih jezera, bogati pašnjaci, proizvodi vrijednih domaćina, i reljef koji je bogat planinama dinarskog gorja dočaraće vam sve ono što se rijetko može vidjeti.

Rijeka Sanica je pritoka rijeke Sane i tipična je salmonidna rijeka u kojoj dominira njegovo veličanstvo lipljen! Potočna pastrmka je takođe stanovnik ovog krajiškog bisera, tako da njih dvoje čine jednostavno raj za mušičarenje. Dosta ribolovaca diljem Evrope i svijeta znaju o čemu se radi i o čemu pišem. Dovoljno je samo pomenuti da je rijeka Sanica bila domaćin evropskog i svijetskog kupa u mušičarenju, te mnoštvu internacionalnih i domaćih takmičenja!

Dozvole su 30KM Sanica+Korčanica za domaće, a 30€ za strane goste obje rijeke.

Sanička dolina: Rijeka Sanica i grad Sanica

Nas pet prijatelja iz tri zemlje regije (Slovenije, BiH i Hrvatske) odlučili smo provesti maksimalno vrijeme na Sanici unatoč najavljenom kišnom periodu. Kako je vrijeme prolazilo i sami smo se uvjerili da nas uslovi neće obradovati.

Prvi dan
, odnosno 1. maj smo proveli na pritoci Sanice – Korčanici. Vodostaj je bio odličan za lov potočare što smo i maksimalno iskoristili. Krupnije nimfe su mnogo zanimale potočnu pastrmku, tako da smo imali i jako lijepih ulova.

Korčanica
Potočna pastrmka iz Korčanice
Peter Kezele Slovenija

Drugi dan odlučili smo provesti na rijeci Sanici u lovu na lipljena. Vodostaj baš i nije zadovoljavajući (viša i jača voda), ali je riba bila djelimično aktivna, pogotovo lipljen. Lov na suhu mušicu je bio težak zbog povećanog vodostaja rijeke Sanice tako da smo bili primorani lov bazirati na podvodne mušice!

Ermin Lepirica BiH
Vanja
Odmor u ispod šadrvana
Anel Blažević BiH
Goran Knežević Hrvatska
Vanja Hadžiavdić

Ostale dane smo malo više vremena ostavili za zakusku i ledeno pivo, posjetu našem prijatelju Paji i njegovom restoranu kod izvora rijeke Sanice. Razne vrste pečenja i mnoštvo ukusne hrane kojoj jednostavno nismo mogli odoljeti…

Prelepa leđna peraja lipljena
Lipljen
Peter i lipljen

U sledećoj foto galeriji želim vam dočarati samo neke od trenutaka koji se dugo pamte…

Pozzz sa Sanice

Foto: Peter Kezele, Vanja Hadžiavdić

Tekst Vanja Hadžiavdić

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*