Lutke tulara

Lutke tulara

Poštovani Ivane,

predstaviti ću neke svoje imitacije lutki tulara/sedževa (eng. cadddis pupe) kojima lovim u proljeće i rano ljeto dok se riba intenzivnije hrani već spomenutom vrstom vodenog insekta. U salmonidnim rijekama Hrvatske, te Bosne i Hercegovine na kojima sam lovio među najzastupljenije vrste spadaju tulari iz porodice hydropsychidae i rhyacophila. Ako pogledamo stadiji lutke spomenutih porodica tulara dolazimo do zaključka da su dominante boje istih, različite nijanse zelene (od blijedo zelene do tamno zelene), kremaste, cimetne i narandžaste. Shodno tome, svoje imitacije vežem upravo u tim nijansama na zakrivljenim udicama (scud i grub) u veličinama od 10 do 14.

Slika 1. Catgut lutka tulara.

Slika 1. prikazuje lutku tulara u maslinastoj nijansi, a abdomen iste je namotani catgut materijal. Podtijelo je formirano sa UV body quill materijalom. Koliki utjecaj na lovnost imaju ili nemaju UV materijali ne znam i nisam dovoljno stručan da o tome pišem. Udica je veličine 10, a imitacija je otežana crnom tungsten perlom veličine 3 mm kako bi imitacija u što kraćem vremenu došla do dna rijeke. 

Poznato je da su lutke tulara jedni od, ako ne i najbrži plivači od svih vodenih insekata koji su interesantni nama mušičarima. Uzimajući to u obzir logičan način lova ovakvim imitacijama je lov teškim imitacijama koje će brzo doći do dna nakon čega ih mi podizanjem štapa brzo povlačimo na površinu. Upravo iz tog razloga neke od mojih imitacija otežane su tungstenima veličine 3mm i 2.5mm, dok su druge otežane s nekoliko namotaja olovne trake u dužini abdomena. S ovako otežanim imitacijama mogu uspješno imitirati lutke tulara na različitim rijekama (dubljim/plićim/brzim/sporim).

Isto tako, uspješno sam lovio i na potpuno neotežane, nazovimo ih plivajuće imitacije lutki tulara koje cimanjem strune potapam u vodeni film. Na taj način pokušavam imitirati lutku tulara koja je (zbog tko zna kojeg razloga) zapela u vodenom filmu i pokušava se probiti kroz površinsku napetost vode. U periodu kada je rojenje tulara na vrhuncu riba je znala žestoko napadati imitacije prezentirane na ovaj način.

Kao vezač uvijek težim isprobavanju i testiranju novih tehnika izrade umjetnih muha, a jedna od zanimljivih tehnika mi je svakako i tvz. „pletenje“ muha. Slika 2. prikazuje lutku tulara čiji je abdomen urađen pletenjem dviju niti chenill-a. Na ovaj način gornji i bočni dio abdomena imaju jednu nijansu dok je donji dio abdomena u drugoj (obično svjetlijoj) nijansi.

Slika 2. Pletene lutke tulara

Tehnike izrade su svakako brojne i ja sam u ovom tekstu spomenuo samo neke od njih.

Za kraj ovog teksta još nekoliko slika mojih imitacija lutki tulara.

Tomislav Alar

Loading

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*