Lov lipljana na Đetinji

Lov lipljana na Đetinji

Proteklih dana sam dosta vremena provodio kraj reke Đetinje i imao sam priliku da ulovim nekoliko lepih primeraka ove fascinantne ribe. Lipljen kojim je reka Đetinja poribljena se adaptirao sjajno i mogu se loviti kapitalni primerci. Prisutan je na potezu od gradske plaže u centru grada Užica sve do “Skakavaca” u kanjonu reke Đetinje.

Preferiram da ga lovim na suve mušice. Lipljani se javljaju tokom celog dana na površini kada se roji mušica, a naročito u večernjim satima. Ako nema aktivnosti na površini vode okrećem se nimfama. Najkrupniji primerci su se javljali u virovima i obično važi pravilo: što veći vir, to veća riba. Tu je izazov u jakoj vodi plasirati suvu mušicu prirodno ili malu nimfu spustiti blizu dna gde se riba nalazi, al’ kad se sve odradi kako treba uspeh je zagarantovan. Dešavalo se čak da mi lipljan uzme i belog strimera na udici veličine #10, al’ to su ređi događaji.

Od suvih mušica koristim imitacije kedisa i jednodnevki u veličinama #12, #14 i #16 obično žute ili maslinasto zelene boje, dok su nimfe razne varijacije zeca i fazana na veličinama #14, #16 i #18. Izdvojio bih ovde nimfu fazanov rep sa narandžastom kragnom, veličina #16 koja mi se pokazala kao jedna od najlovnijih mušica na Đetinji.

Suve mušice
Nimfe

Od pribora koristim štap Scierra #4, 9 stopa, medium akcije, Orvis Battenkill čekrk i Barrio plivajući konac #4. Lipljan je dobar borac, ima odličan vid i iziskuje dobru imitaciju da bi ga prevarili.

Nekoliko mojih ulova lipljana na Đetinji

Na Đetinji je uvek doživljaj izboriti se sa lipljanom zbog konfiguracije terena i zbog njegove borbenosti.

Autor teksta s lepim lipljanom od 44cm u kanjonu
Đetinja

Ivan Karaić

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*