Losos štiti od moždanog udara

Losos štiti od moždanog udara

b_1351683676_234Losos štiti od moždanog udara

Znanstvenici su otkrili da dvije porcije masne ribe tjedno može smanjiti rizik od nastanka moždanog udara, a tvrde kako riblji suplementi nemaju tako dobar učinak.

Britanski znanstvenici su promatrali zdravlje 800.000 ljudi na području 15 zemalja. Tijekom istraživanja je 34.817 osoba doživjelo moždani udar.

Znanstvenici su u obzir uzeli i ostale životne navike poput pušenja, tjelovježbe i načina prehrane.

Sudionici, koji su masnu ribu jeli 2 puta tjedno, imali su za 6% manji rizik od nastanka moždanog udara, dok sudionici koji su uzimali riblje suplemente nisu imali smanjeni rizik od nastanka moždanog udara.

Prethodna istraživanja su pokazala da masna riba može zaštititi zdravlje srca i cjelokupnog kardiovaskularnog sustava.

Stručnjaci preporučuju da svaka osoba treba jesti 2 porcije od 140g masne ribe tjedno, a najdjelotvornije masne ribe su losos, haringa i skuša.

“Iz prethodnih istraživanja znamo da je konzumacija ribe odlična za cjelokupno zdravlje organizma”, DailyMail prenosi izjavu dr. Petera Colemana, koji je dodao kako “ovo istraživanje pokazuje da masna riba može zaštititi i zdravlje mozga.”

Iako se smanjenje rizika od 6% možda ne čini velikim, ali ono je značajno i ne može se zanemariti. Rizik još više možete smanjiti ako uvedete svakodnevnu tjelovježbu te zdravu i uravnoteženu prehranu.

CentarZdravlja.net

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*