Lipljeni su moj objekt slikanja

Lipljeni su moj objekt slikanja

Lipljen je za mene jedna od najboljih sportskih riba, pored toga što ih najviše pecam strast mi je fotografisati ove ribe! Svi mi mušičari želimo da upecamo idealnog lipljena, bez anomalija ili nedostataka koji su mu nanijeli životni neprijatelji. Jedni od njih su i ribolovci pogotovo koristeći mušice sa kontra kukom, prilikom čega mu stradaju završeci usana koji su jako osjetljivi kod ove vrste salmonida.

Kada ulovim lijep primjerak želim da ga uslikam u njegovom prirodnom ambijentu prilikom puštanja. Isto tako detalji ove ribe su jako interesantni, pogotovo leđno peraje koje je simbol ove ribe. Prelijepi koloriti variraju od primjerka do primjerka, i naravno zavisno od spola jedinke. Mužjaci imaju veću leđnu peraju – lepezu koja se spušta čak do blizine masnog peraja zavisno od starosti lipljena.

Najviše u zadnje vrijeme koristim mobilni telefon koji je vodootporan i go-pro kameru. Treba napomenuti da sam se jako ispraksao za ovo, pa tako da brzo uradim fotografije prilikom čega riba ne ispašta. Savjeti starijih mušičara su mi pomogli da shvatim da lipljena ne treba slikati van vode, a i ako se baš mora i to želi da to bude što brže, jer lipljen je osjetljiva vrsta ribe, pa duže držanje van vode mogu biti sa kobnim posljedicama po njega.

Pogledati fotografije lipljena, njegovog leđnog peraja i podvodne snimke u galeriji!

Bistro!

Vanja Hadžiavdić

Loading

1 Comment on “Lipljeni su moj objekt slikanja

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*