Lipljen PB sa Đetinje

Lipljen PB sa Đetinje

Reportaža sa reke Đetinje

Tokom prošlog vikenda posetio sam zajedno sa mojim prijateljem Ivanom Ilijevskim reku Đetinju. Pri samom dolasku na destinaciju sreli smo i našeg reprezentativca u mušičarenju (fly fishingu), Zdenka Brebića iz Novog Sada koji je Ivanov kolega iz ekipe.

Rasporedili smo se po reci i krenuli polako sa pecanjem. Moja startna pozicija je bila deo nizvodno od velike brane, gde sam imao baš dosta ulova potočne pastrmke, uglavnom sitne i 3-4 solidna lipljena. Nakon 4-5 sati pecanja u tom delu prešao sam u lipljenski deo, iznad velike brane. Lipljen je bio baš aktivan, počeli su da se ređaju ulovi i to lepi primerci 35-40cm.

U jednom momentu uočio sam površinsku aktivnost ribe i prebacio sam se na suvu muvu. Prvi zabačaj i ogromna riba na štapu koja je na žalost prilikom bega pokidala muvu. Navezao sam odmah drugu muvu, ali i za nijansu deblji predvez i nakon dva zabačaja opet velika riba na štapu. Bio je to baš krupan lipljen kojeg sam nakog lepe borbe izvukao na površinu. Metar je pokazao 48cm što je ujedno i najveći lipljen kojeg sam upecao u prethodnih jednu i po sezonu koliko se bavim mušičarenjem. Lipljan je izmeren, uslikan i nakon toga pušten nazad u reku.

Nastavio sam uzvodno od tog mesta da bacam suvu mušicu i iskoristio cug od nepunih sat vremena da prevarim još 6-7 lepih lipljana. Nakon toga riba je prestala da radi i do kraja dana sam imao još 2-3 ribe.

Korišćena oprema: 

Za nimfu štap magnetic 10ft #2 uparen sa čekrkom loomis and franklin click sl #0-4

Za suvu muvu štap byron 9ft #3 uparen sa čekrkom loomis and franklin ult #4-5-6

Petar Mijatović

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*