Lipljen iz Une – Osman Muslić

Lipljen iz Une – Osman Muslić

Osman Muslić, Bihać, BiH, Lipljen 53cm, rijeka Una, NP „Una“, BiH, Ulovljen prošle godine na mahač,

Mušica zečije uho na udici #16, tipet 0,10mm.

Bistro Osman!

Loading

4 Comments on “Lipljen iz Une – Osman Muslić

 1. Svaka cast Osmane. Zelim vam jos mnogo takovih ulova, da ste zivi i zdravi i uzbrdo brzi! Interesuje me prijatelju gdje je ulovljen, nasa Una je velika i ima nekoliko podrucja bogatih lipljenom. Ja sam je svu od izvora pa do ispod Strbackog buka, pred Bihacem svu prelovio, ali dosta davno. U svakom slucaju vama i svima nama BISTRO!
  Nadam se da cu ove godine oko Petrovdana na Unu izmedju K.Vakufa i Martin Broda. Necu biti ogranicen ni vremenski niti prevozom. U Krajini bi volio obici Sanu-Sanicu. Imao sam i jednu tetku u Sanskom mostu, pa sam lovio jako mlad na Blihi, Zdeni i Sani, ali samo lipljana i pastrvu,mada ne “mrzim” ni Unsku i Sansku mladicu i klena na muhu. Pa onda Vrbas donji o gornji Ribnik, Plivu i Janj… Mozda sam preambiciozan, ali da ce Bog. Lipljana sam sanjao tamo daleko preko dvadeset godina i sada “zivim” za njega. Druga tetka mi je bila na Uni u Paluckama, nekadasnjem lipljanskom Eldoradu, sve dok talijani, pocetkom sezdesetih godina, nisu u tri godine podvodnom pokupili gotovo sve maticnjake (izmedju 5000 i 6000 u Uni i Uncu). Jezivo! Otkrili su ih nasi au Sloveniji, ali sta vrijedi kada se Una nikada vise nije vratila na taj predjasnji nivo. Pogotovo kada ju je dotukla proklete celuloza u Drvaru, koja je doduse kasnije zatvorena.
  Dragi nasi “sapatnici” ostanimo vijerni nasem sportu, cuvajmo rijeke, potoke, jezera da imamo ista ostavti nasim unucima i praunucima. Ne zamjeri Osmane sto se raspricah.

   • Jako sam BIO raspolozen za to i jos sam. U Sarajevu mi je u stanu unisteno sve, sto sam godinama skupljao: fotografije, zapise o stanju na vodi, ulovljenim ribama, kolicini lipljana, pastrve, pa i mladice. Opisi glavnih musica za svaku vodu i izvorni nacin njihove izrade, kakav je bio na nasim rijekama, specijalno na Krajiskim, vodama oko Sarajeva i sire (Krivaja-Biostica sa Kaljinom i Stupcanica), Praca, Bistrica, Drinjaca, te vode po obje Hercegovine, posebno gornji tok Neretve i Rame. Imao sam srece dozivjeti Neretvu u kanjonu ispod Konjica i Jablanickog jezera dok jos nije zarobljena do pred Mostarom sa dvije brane i tako zauvjek unistena neskvatljivo lijepu rijeku prebogatu pastrvom potocarom, mekousnom, zubatkom i glavaticom …
    Treba mi da dio toga rekonstruisem mnogo vremena. Bio sam dugo vani i kao sto rekoh imam volje, pa vidjet’ cemo. Zahvaljujem vam g.Korhneru sto ste primjetili neke od mojih kratkih opservacija i sjecanja na ljude, rijeke i ribolov.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*