Lipljen 50+cm Ribnik

Lipljen 50+cm Ribnik

Lipljen 50+cm Ribnik

Dogovaramo se kao i dugi niz godina Ajdin Imamović, Ismet Zulum i ja da obilazimo revire i mušičarimo na njima.

To naše druženje traje godinama i bili smo na dosta mjesta u BiH i Crnoj Gori (na rijeci Tari pre dve god, a prošle godine na rijeci Lim, Plavskom jezeru i rijeci Ljuči.
U BiH svake godine obiđemo po nekoliko puta naše lijepe rijeke: Plivu… Unu… Krušnicu… Vrbas… i Ribnik. Ovog puta je pao dogovor da prvi izlazak bude Ribnik – po mom mišljenju jedan od najbolji revira na kojim sam bio. Dobri domaćini iz Ltg Ribnik, gostoprimljivi a i dobra rijeka sa mnogo ribe.
Ustajemo rano i odlazimo na Ribnik bez obzira što je padala kiša cijelu proteklu noć. Po dolasku na Ribnik uplaćujemo dozvole kupujemo nešto od materijala za vezivanje muha i nimfi i odlazimo do Komune. Meni lično je tamo najdraže loviti. Po dolasku gore oblačimo se i izlazimo na vodu. Prilazi nam gost iz Danske, koji je proveo proteklu noć na Ribniku i kaže da je od sinoć Ribnik porastao za neki 30-40cm. Odlučujemo se za lov nimfama. Vezujem nimfu fazan… Ismet… zelenog zeca… a Ajdin isto tako … i onda kreće riba za ribom i tako u nedogled.

U jednom trenutku riba prestaje raditi …mijenjamo nimfe ispitujemo i druge modele. Vežem nimfu koju sam napravio od hends body quill br. 32 koji sam kupio baš na Ribniku prošle god, udica #14, tungsten 3.5mm i kreće dar-mar kako ja to kažem, jedan, drugi, treći onda se kači ovaj 50plus. Predvez 0.14mm, štap 4, 9# Gloomis. Borba traje neki dva-tri minuta i u meredov, ali meredov mali za njega koliki je. Zezam Ajdina, a on prilazi i slijedi fotografisanje. Lijepa riba samo šteta leđno peraje mu oštećeno; da li od starosti ili je nešto drugo u pitanju – ne znam. Nazivam ga deda, jer sam i ja postao prvi put deda pre 8 mjeseci i ovog lipljena sam posvetio svom prvom unuku MAIDu. Riba je naravno puštena!

L.p. i bistro tebi i svim ribolovcima

Nusmir Neradin

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*