Lipljanski trio

Lipljanski trio

Trio web

Lipljanski trio

Svako ima muve koje preferira u lovu određene vrste. Ja ću vam predstaviti moje tri omiljene suve muve za lov lipljana u letnjem periodu. Muve ne mogu biti jednostavnije, a meni su se pokazale kao vrlo lovne.

Mrav web

Mrav
Na prvom mestu je mrav. Mrav je nekako uobičajna muva ako želite loviti tokom niskih letnjih vodostaja. Riba ga uzima u toku celog dana.

Udica Mustad caddis no 22
Telo crni konac 8/0
Krila CDC
Grudi Fly-Rite,INC. Extra fine poly, dark grey

ffly web

Ffly
Druga muha Ffly. Dobro poznata muha stim da je ja radim sa prozirnim koncem i ubacim grudi. Po potrebi markerom obojim konac.

Udica Mustad caddis no 20
Konac UNI-Thread 17/0
Krila CDC
Grudi Fly-Rite, INC. Extra fine poly, dark grey

pirocanski emerdzer web

Piroćanski emerger
Treća muva je piroćanski emerdžer. Svako ko vidi ovu muhu me pita što nisi ubacio grudi malo, formirao blagi konus za telo. Moj odgovor je uvek isti lenj sam čovek. Ranije sam muve dosta pretrpavao detaljima onda sam krenuo da dosta toga izostavljam, jer štedi vreme, a i danas najčešće muhe vezujem pred samo pecanje ili na vodi.
Ovu muvu sam video negde na netu (forumi, sajt…) i odmah navezao par komada. Pokazala mi se pored lipljana i kao izuzetna u lovu pastrmke u kasno leto po malom vodostaju i u sred dana.

Udica Cannelle 1481N no 18
Konac UNI-Thread 17/0
Krila CDC

 

Trio web
Ffly, emerger i mrav
lipljan web
Lepotan – lipljan
10671264_10203543052111291_8955202385678993078_n
Lipljan s Glome
pastrmka web
Pastrmka s r. Gradac
lipljan web1
Lipljan Sanica

Bistro!

Tekst i foto Jovan Ognjanović – Ogi

Loading

1 Comment on “Lipljanski trio

  1. Lep trio… ali “Pirocanski” emerdzer i nije Pirocanski. Bez zamerke, musica je objavljena 2009 god uz pristanak mog prijatelja Veljka Andrica inace vrhunskog musicara i Flyfishing instruktora. Mislim, a i znam da je prvobitna namena ove musice tj. sa minimaliznom u izradi i sa samo krilima unazad ili unapred tek pricvrscena osnovnim koncem… namenjena za lov u delovima sezone kada se roje odredjeni mikro insekti tj. u ovom slucaju mikro tulari. I da se ne bi koristile mnogo sitnije udice, naravno radi lakseg kacenja ribe, doslo je do ovakve jedne veoma proste ali vrhunske imitacije koje cesto znaju da spase dan na vodi narocito kada je lipljan izbirljiv i oprezan. Kao sto sam napisao bez zamerke glupo je menjati nazive musica. Zasluge naravno pripadaju dr. Veljku Andricu jednom vrsnom musicaru u celosti koji je nesebicno podelio svoje znanje sa prijateljima, a ja sam to uz njegov pristanak objavio pre 7 god. I ova imitacija je uradjena bas iz tog razloga kada se na povrsini vode roje mikro tulari. Realno je da autor ne ostane uskracen pomena i njegovih jednostavnih i ceoma lovnih kombinacija i prepisivanja poput “Pirocanskog” emerdzera. Jos jednom bez zamerke, zbog ovoga se pocetnici stalno pitaju zasto iskusniji musicari kriju svoje kreacije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*