Lipljan od 48cm – Mišo Papak

Lipljan od 48cm – Mišo Papak

Mišo Papak, Prijedor, BiH; Lipljan 48cm, rijeka Ribnik, BiH

Štap sameo #3, kolce sameo, šnjura sameo WF3F, predvez 0.10mm.

Nimfa fazanka

Samnom je bio brat Milan Balaban, Riba je naravno vraćena. C&R!

Mišo

Loading

2 Comments on “Lipljan od 48cm – Mišo Papak

  1. Postovani Miso, cestitam na ulovu tolikoga lipljana, ma koliko da je Ribnik nesto specijalno. Mlad si i zelim ti jos nebrojeno takovih ulova, posebno sto upraznjavas C&R praksu, sa barbless udicama. Nemoj misliti da sam staro gundjalo i nije protiv tebe ni na kraj pameti, ali primjecujem da je vecina ribara ulovila svoje velike lipljane i pastrve nimfarenjem i postujem tu tehniku, ali napominjem da sam odgajan i danas upraznjavam gotovo iskljucivo suhu musicu i ribolov njome. Mnogo je zahtjevnije ‘podici’ crnog grbonju od 45-50-ak cm ispod neke sedre, na suhu musicu, kada sunce upece u tjeme u sred podneva, krajem jula, u augustu ili ranom septembru i gotovo se satima nista ne javlja na povrsini. Vjeruj mi momcino, nije nemoguca misija, pogotovo sa nekom zunzarom, osom (u prirodnoj velicini) ili imitacijom skakavca-takodjer. Nisu potrebne neki bistraci, stajnfligle, orozuse, mravi ili like velicine ili manjine od 18, 20, 22, 24, 26, cak i manje. Samo se treba naoruzati strpljenjem i uspjeh nece izostati, a takovim ribolovom cemo cuvati nase stare tehnike i znanja. No na stranu sve, tebi svako dobro i samo idi na vodu, kada te god “povuce” dusa, a zavrsis svoje obaveze. Bistro tebi Miso i svima nama.

  2. Ispricati cu tebi, a i drugima jedan dozivljaj, sa Une jednog augustovskog dana tamo polovinom 60-ih, ‘prosloga stoljeca’. Toga ranog jutra sam ulovio dvije krupne pastrve i stao sam na ‘luku’ ispod kuce pokojne tetke, gdje je bila velika sedra i dubina ispod nje od 1,5 – 3,50m. Gledao sam velikoga grbonju, od preko 50cm, ocistio ribu, odnio u kucu pa se vratio na vodu, da gledam toga velicanstvenoga lipljana izmjenivsi bez uspjeha desetak musica ne bi li ga pokrenuo – nemoguca misija.
    Gotovo da se nije micao i tako satima. Onda se desi nesto neobicno. Osa mi slete na oznojen obraz, a ja je mahinalno otjerah rukom. Ona kao ‘teturajuci’ poleti prema drugoj obali iznad sedre na 5 -10cm, kada se sa dna dize grbonja i krivudajuci kako je osa letjela, ‘isprati’ je i vrati se na dno. E to je to, pomislih i zavezah zutog osa na desetki. Prvi zabacaj i uze ga silovito! Poslije postenog zamaranja, pokozao mi je krem trbuh. Gledao sam ga nekoliko trenutaka, velicanstvena riba! Pustih ga da ga gledam pod sedrom do kraja raspusta.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*