Lipljan kapitalac

Lipljan kapitalac

lipljan 57cm 2

Lipljan kapitalac

U neposrednom kontaktu sa ribama i ribolovom, tim prekrasnim sportom sam više od trideset godina. Lovio sam pastrve, mladice, mnoge ciprinide, ali lov lipljana mi je i danas nešto najljepše, najuzvišenije. Možda zato što se lipljan može pretežno samo mušičariti. Lov lipljana mi je od malih nogu ušao pod kožu i uživam u njemu.

Tako je bilo i te 2012. godine kada sam jedva dočekao otvorenje sezone, pa da konačno poslije dugog zimskog posta zabacim pokoju mušicu. Samnom je krenuo prijatelj Zlatko Polić koji je vrstan mušičar i totalni zaljubljenik u mušičarenje. Došavši na vodu, konkretnije na predivnu rijeku Dobru na poziciji između Vrbovskog i Gomirja bio sam pomalo razočaran, jer je vodostaj bio podosta visok i nije bio baš idealan za mušičarenje, ali da nam ne propadne dan koji je bio prelijep odlučili smo se za početak ipak za špinanje (varaličarenje).

lipljan 57cm 6

Na vodi

Nisam baš prevelik ljubitelj špinanja, a sada pogotovo kada sam se nabrusio za mušičarenje, ali što je tu je, dan je predivan kao i priroda i što nam treba više. Stavio sam nekog voblera i počeo zabacivati. Voda je bila takva da se dno jedva nadziralo, čak možda i malo zamućena. Bacam tako ja voblera, kad ono nešto se pokrene za njim pa se vrati, i tako nekoliko puta. Vidim samo siluetu ribe, a ona je velika. Pastrva se baš tako ne ponaša, ona bi već zagrizla. Sjetim se da mi je poneki puta i lipljan pratio varalicu, odnosno da se tako ponašao kao i ova riba ovdje.

Na samu pomisao da se radi o lipljanu prođu me neki trnci i mada mi je auto bio dosta udaljen trkom odoh do njega da uzmem mušičarski pribor koji mi se inače stalno nalazi u bunkeru. Sve sam na brzinu namjestio krenuh trčećim korakom ka poziciji na kojoj sam ugledao ribu. Pošto je vodostaj podosta visok stavio sam predvez 0,12mm i imitaciju kućice tulara koja se na rijeci Dobri pokazala kao dobitna kombinacija. Naravno, otežana je olovnom žicom, ali sam zbog vodostaja morao na predvez dodati i malo tungsten mase. Bacam, bacam, ali ništa, čak više i ne vidim ribu na poziciji gdje je bila. Pomislih možda me je vidjela, pa se sklonila malo nizvodno. Počeo sam spuštati nimfu desetak metara nizvodno i nakon nekoliko pokušaja struna se odjednom zaustavi i zategne.

lipljan 57cm 5

Veliki lipljan

Lagano štopam i osjetim dobar otpor, ali nisam bio siguran o čemu se radi dok nije iskočio cijeli iz vode kojih pola metra u zrak. Uhvatio sam dosta velikih lipljana na Dobri, ali kada sam ugledao ovoga znao sam da takvog još nisam imao na štapu.

Tada sam morao ući u vodu mada je bila visoka, ali to je bio jedini način da mu pariram i da imam nekih izgleda da ga dobijem. Par puta je cijeli iskočio iz vode, a meni sa svakim njegovim skokom zastane dah, a otkucaji srca se povećavaju. Zovem Zlatka, a on sa obale navija, daje savjete, ali lipljan neće van, dođe do mene na oko metar i pol, pa natrag. Orvisova rolica zuji i nakon dobre borbe konačno se predao i našao se u mome podmetaču.

Ruke mi se tresu, a Zlatko vadi vagu, metar i fotić, jer je uvidio da se radi o kapitalnom primjerku koji se rijetko može vidjeti ne samo na Dobri već i na većim rijekama i naravno zna da ga neću uzeti kući.

Moramo ga na brzinu izmjeriti, izvagati, jer jer je bilo podosta drilanja tako da za neke kvalitetnije slike nije bilo puno vremena, jer smo se bojali da ne ugine. I uz svu tu brzinu morao sam ga dosta dugo držati u vodi dok nije došao k sebi i otplivao u dubinu rijeke. A mi sjedimo na obali rijeke i gledamo tu veličanstvenu ribu kako lagano odlazi i ne možemo vjerovati kakav smo ribolov toga dana doživjeli.

lipljan 57cm 3

lipljan 57cm 2

lipljan 57cm 1

lipljan 57cm 4

Da, lipljan je bio dug 57cm i težak 2,36kg. Mnogi su mi zamjerili što nisam uzeo lipljana i preparirao ga, ali ja nisam pobornik uzimanja riba, jer uživam u ribolovu, a to bih savjetovao svima vama koji to sada čitate, jer želim da moje dijete i vaša djeca, unuci uživaju u tom predivnom sportu, predivnoj prirodi i ribolovu kakav sam toga dana i ja imao, a to ćemo im omogućiti jedino ako čuvamo te naše riječne ljepotice i vraćamo ih u vodu.

Lijep pozdrav sa još ljepše Dobre. Catch&Release

Damir Kučan

Dodatak iz knjige: “Hrvatski ribički veleulovi 2012.” magazina Ribiči&Ribe

Damir Kučan član ŠRD Kamačnik Vrbovsko, Hrvatska; Lipljan 57cm/2.36kg. Rijeka Dobra, Hrvatska. Ulov ostvaren 20. maja 2012.

Pribor i oprema: štap Ron Thompson Axellerator 4/5, Rola: Orvis C.F.O. 123, Predvez 0.12mm, nimfa (kućica tulara) na #14 udici.

Svjedok ulova: Zlatko Polić iz Rijeke,

Riba je puštena nazad. C&R!

IK, Online Mušičar

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*