Lipljan 55cm – Ogi

Lipljan 55cm – Ogi

lipljan 55cm ogi web1

Lipljan 55cm – Ogi

Ognjen Tasić – Ogi, Nemačka; Lipljan 55cm; Rijeka Ribnik, BiH, Ulovljene 16.08.2015. C&R!

Lipen (Lipljan – namerno ostavljeno izvorno lipen) je uhvaćena je sa Sage SPL štapom od 8,6 stopa i klasom 3#. Mašinica je Waterworks ULA3 sa upasanom šnjurom. Naperak (Podvez-tipet) je bio debljine 0,10mm.

lipljan 55cm ogi web5

Dana 16.08.2015 kad je lipen uhvaćen vladale su velike vrućine, a vodostaj je bio nizak. Ribe su bile jako osijetljive na bilo koju sijenu i samim ulazom u vodu, dovoljno je bilo da se riba rasplaši. Reagovale su čak i na tipet koji je bio u zraku. Na mjestu gdje sam ga ulovio bila je ogromna količina lipena, tako da i nije bilo lako velikog lipena prevariti. Dešavalo se da mi manji lipen uzme nimfu ili da jednog poplašim, a njegova reakcija se prenosila na druge tj. dali su se u bijeg.

lipljan 55cm ogi web2
Par komada su se izolovali od grupe i onda ih je bilo lakše prevariti. Među tim bio je i ovaj maconja. Poslije nekih 20-tak min prezentacije odlučio sam da nimfu promjenim. Stavljam maslinastu nimfu u 18#. Posmatrao sam ga par minuta da vidim kupi li nimfe. Da, kupio je. Serviram nimfu i posmatram njegovu reakciju. Nakon pada nimfe u vodu i nekim osjećajem da u tom trenutku nimfa mora biti blizu njega, i bila je, njegov minimalni pokret glavom (na lijevo) dao mi je signal da ju je uzeo. Kontrirao sam, nimfa je sjela, i u tom momentu sam se molio samo da mi tipet izdrži nalete velike ribe, ali nije. Pukao je!
Na moju sreću lipen se čestitio nije ni pomjerio. Dok sam tipet i novu nimfu promjenio odnosno stavio, počeo je opet da kupi nimfe. Serviram, ali poslije par minuta počeo je da se nizvodno obara. Nakon nekih dobrih desetak metara je stao. Posmatrao sam ga koji minut da li će opet nimfe uzimati. I opet je uzimao. Ovaj put stavljam 16# nimfu. Serviram nimfu i posmatram ga kako blago diže glavu i kupi moju nimfu. Kontrirao sam i nimfa je sjela na pravo mjesto. Dril je počeo, jako sam ga forsirao, da dril bude što kraći. Na moju sreću bio je blizu Danijel sa svojom velikom mrežom koja mi je mnogo pomogla.

lipljan 55cm ogi web4
Poslije par minuta lipen je bio u mreži. Mojoj sreći nije bilo kraja. Rudi, Danijel i ja stajali smo pored njega i divili smo se njegovoj ljepoti. Izmjerili smo ga i napravili par slika. Metar je stao na 55cm. Inače ovo mi je drugi lipen po ovoj dužini. Prvog sam uspjeo da prevarim na prelijepoj Plivi. Lipen je na viđeno uhvaćen, odnosno lipen se aktivno posmatrao da li će uzeti nimfu.

lipljan 55cm ogi web6 lipljan 55cm ogi web3

Niti jednom od nas trojice u tom momentu nije palo na pamet da uslikamo dvije nimfe u ustima, jednu pored druge.

Video materijal:

S poštovanjem i Bistro. Ogi!

Loading

2 Comments on “Lipljan 55cm – Ogi

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*