Lim me je opčinio i zadužio

Lim me je opčinio i zadužio

to1 webIntervju: Aleksandar –  Saša Dašić, Prvak Crne Gore

Lim me je opčinio i zadužio

● Predstavite se našim čitaocima: lični podaci (ako želite) i čime se još bavite pored FF.

Zovem se Aleksandar – Saša Dašić. Rođen sam 19.01.1978. godine u Brčkom, gdje živim i radim kao profesor fizičkog vaspitanja.

● Ko je “krivac” što volite mušičariti? Prvi počeci. Ko vas je naučio pecati?

Počeo sam pecati sa svojih 10 godina i to isključivo salmonidne vrste riba. Mušičarenjem se bavim od 2007. godine. Za svoje prve mušičarske korake moram se zahvaliti svom velikom prijatelju Draganu Mitroviću koji me je usmjerio na pravi put i pokazao mi sve ono što je on dugo godina učio na vodi i oko nje. To mi je mnogo pomoglo da ne lutam u svojim prvim mušičarskim koracima. Uvjek je bio tu da mi pomogne i objasni sve ono što me interesuje na čemu sam mu veoma zahvalan.

● Koju od tehnika i taktika primenjujete kod pecanja. Šta mislite o mušičarenje s obale, iz vode ili sa plovila (float tube, pontoon, čamac, … ).

Lovim svim tehnikama mušičarenja, ali bih izdvojio lov suvim muvama kao meni najdražu i najbolje naučenu tehniku, do sad. Od prošle sezone sam se zainteresovao za lov nimfama, pa ću ubuduće raditi na usavršavanju tog, veoma efikasnog načina mušičarenja. Najviše volim loviti iz vode, jer sam tu u direktnom kontaktu sa vodom i živim svijetom u njoj

to8 web

to9 web

● Pribor i oprema koju koristite i preporuka za mlade. Ima te li sponzore?

Do sada sam koristio veoma skroman i po mnogima jeftin pribor, ali i sa njim sam imao odličan uspjeh, što govori da nije sve u priboru i opremi. Štap koji koristim je #5/6 9’, čekrk 5/6 i kanap WF5F. Od ove sezone ponovio sam se sa Vision GT priborom, pa se nadam da ću sa njime uživati. Sponzora nemam, a rado bih prihvatio ponudu za sponzorstvo.

● Koje su vam omiljene muhe ili grupe muha. Pravite li muhe na koje lovite?

Dugo godina pravim mušice i isključivo lovim na svoje kreacije, a omiljena muva mi je “Fazanov rep” u svim oblicima.

● Kada najviše volite biti na vodi (mesec, doba dana, ujutro, po danu ili naveče)?

Ja uživam u mušičarenju, tako da kad god sam na vodi osjećam se dobro.Posebno bi izvdojio popodnevno jesenje mušičarenje suvim muvama.

● Omiljeni tereni potoci, reke, jezera ili more na kojima pecate. Dosadašnji najveći uspesi, ulovi i opis ulova u mušičarenju.

Pošto sam svoje prve ribolovne i mušičarske korake započeo na rijeci Lim, ona me je opčinila i zadužila da je volim, cijenim i posjećujem do kraja života. To je moja omiljena rijeka. Pored nje posjećujem i ostale rijeke Crne Gore, Srbije i Bosne.

Što se tiče dosadašnjih ulova bilo ih je mnogo, ali ne i nekih kapitalnih. One koje mogu izdvojiti su lipljen od 45 cm i potočna pastrmka od 48cm.

to6 web

● Bavite li se fotografijom? Jeste li do sada imali neku izložbu?

Ribolov bez fotoaparata nebih mogao da zamislim u poslednje vrijeme. Dugo godina ribolova sam tako reći bacio u vodu, baš zbog toga što nisam sa sobom imao aparat, da to i zabilježim. Svoje fotografije volim da predstavim kolegama na forumu i da ih sačuvam za buduća pokoljenja i sjećanja na stara dobra vremena.

● Nije mi jasno, a voleo bih da znam. Kratak savet početnicima.

Ima mnogo toga u mušičarenju što bi volio da znam.Trenutno sam jako zaokupljen naučiti kvalitetno nimfariti, kao što to rade veliki majstori, pa bi to mogao smatrati onim što bi volio znati. Početnicima bi preporučio da se druže sa iskusnim mušičarima koji hoće i žele da im pomognu i da što više vremena provode pored vode, u prirodi kako bi i sami bili dio nje.

● Šta mislite o pokretu C&R, mušičarskim revirima, ekologiji i zaštiti životne sredine?

Pobornik sam svih pokreta koji se bave zaštitom i očuvanjem životne sredine, a posebno voda i ribljeg fonda. Podržavam i mušičarske revire i pokret C&R.

to5 web

● Koji je vaš klub? Koliko dugo se takmičite?

Član sam Sportsko ribolovnog društva (kluba) “Lim”iz Andrijevice i takmičim se već dvije godine.

● Vaši dosadašnji uspesi na takmičenjima i kupovima? Takmičenja u inostranstvu. Postoji li interes za takmičenje u vašoj državi? O ligi i protivnicima na takmičenjima.

Prošlogodišnje osvajanje prvog mjesta u ligi CG u mušičarenju, smatram svojim najvećim uspjehom u mom kratkom takmičarskom stažu. Kao reprezentativac CG učestvovao sam na Jadransko-podunavskom kupu, gdje smo kao reprezentacija CG osvojili 6 i 7 mjesto, što je veliki uspjeh za našu reprezantaciju, jer nam je ovo prvo međunarodno takmičenje na kojem smo učestvovali.

dasic s prijateljima web
Dašić s prijateljima (Marković, Mitrović i Dašić)

Prošlogodišnja liga je pokazala da je u CG postoji velika zainteresovanost za takmičenjem. 24 najbolja mušičara iz CG je ukrstila štapove i u toj jakoj konkurenciji uspio sam da pobjedim, što mi je velika čast.

● Da li se sada nešto promenilo, od kada ste postali prvak države?

U suštini, sve je ostalo isto i nije se ništa značajno promjenilo.

Prvak web

● U ime svih čitalaca sa prostora EX YU hvala na datom intervjuu i puno uspeha u životu, na takmičenjima i dobro zdravlje.

Hvala Vam puno! Bila mi je čast dati intervju za vaš časopis. Ovom prilikom bi pozdravio sve čitaoce lista “Mušičar” i poželio im uspješnu predstojeću sezonu. Bistro!

to4 web

Razgovor vodio Ivan Korhner

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*