Lijep dan s puno ulova na rijeci Volme u Njemačkoj

Lijep dan s puno ulova na rijeci Volme u Njemačkoj

Ja sam Vladimir Jovčić, rođen sam u Trilju, Dalmacija, a posljednje vrijeme živim u Njemačkoj. Imam sreću da živim pored ove krasne rijeke koja se zove Volme i namazi su u centralnoj Njemačkoj i pokrajini Sauerland. Rijeka je kraškog karaktera ukupne dužine 80km, a prosječne dubine 50cm. Bogata je potočnom i kalifornijskom pastrvom koje žive u dobroj simbiozi.

Tog dana sam bio u ribolovnom izlasku i početak dana sam izvrsno lovio na dobro otežane nimfe velikih brojeva #10 i #8 fazanovog repa i zečijeg uha.

Posebna zanimljivost Volmea da se na njemu može uspješno loviti cjeli dan, jer se događaju enormna rojenja insekata cijeli dan. Pred sumrak sam prešao na suhu muhu i lovio na imitaciju Ephemere tj majske mušice. I tada kreće “ludilo” voda naprosto prokuha pojave se na površini čak i ribe koje nikad ne idu gore, tako se vidi rezultat ovog prekrasnog mužjaka potočne pastrve koji mi je pružio golemo zadovoljstvo. Riba je bila po mojoj procjeni oko 60cm. Vratio sam je pa pliva dalje.

Mužjak potočare oko 60cm

Ribe su totalno divlje i jako snažne tako da treba se potruditi da se nađu na suhom. Tog dana sam ulovio oko 70-80 riba što je i neki prosjek za ovu vodu.

Rijekom se dobro gospodari što i donosi rezultate.

Oprema kojom lovim je štap Hanak X Nymphing, Rolla Sage, Tipet 0.12 do 0.16mm.

Bistro

Vladimir Jovčić

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*