Leteći mrav

Leteći mrav

leteci mrav PG web 13SBS: Leteći mrav (Flying Ant)

Rojenje velikih mravljih matica obavlja se krajem svakog leta u stabilnom vremenu bez jakog vetra. Danima se mogu primećivati smeđi i crvenkasti rojevi kako kovitlaju iza svake veće prepreke od vegetacije. Stotine hiljada kolonija sa hiljadama letećih jedinki su verovatno najmasovnije  i najznačajnije rojenje kopnenih insekata na našim prostorima.

Mravi su insekti sa veoma važnom ulogom u prirodi i nastavak njihovog životnog ciklusa svake godine je znak da živimo u koliko toliko zdravom prirodnom okruženju.
Sa ribolovačke strane mravi predstavljaju veoma važnu hranu svih riba, a pogotovo onih mušičarskih i to čitavih par nedelja od sredine avgusta. Imitiranje mrava u ostalom delu sezone podrazumeva vrlo male udice dok sa imitacijama letećih ženki možete slobodno vezivati i pecati udicama 12-14-16. Za korišćenje ove i sličnih imitacija najbolje je doživeti da neki od rojeva ili dobar broj njegovih jedinki završi na površini vode. Ako se to ne desi možete pokušati sa lovom kao sa nekom od atraktor mušica, baciti je da pluta nad izglednim mestom i biti spreman na reakciju. Uzimanje i prirodnih mrava i imitacije je prilično mirno, najviće liči na užurbano sakupljanje nekih emerdžera ili lutaka pod površinom, izostaje agresivnost i preterano pljuskanje. U zavisnosti od broja oborenih jedinki izlasci riba mogu biti prilično retki do paralelnog i učestalog pojavljivanja više riba na kratkom prostoru. Pad mravljeg jata na vodu možete i morate pretpostaviti, pogotovo ako zateknete aktivne ribe u rano letnje popodne kada nema nikakvog rojenja.

Izrada ove omitacije nije naročito teška osim pažnje u radu sa jelenskom dlakom. Ne zatežite suviše osnovni konac svaki put kada je privezujete ili presavijate, jer je možete preseći. Sve ostalo vidi se sa fotografija, imitaciju letećeg mrava mastite kao i bilo koju drugu plivajuću mušicu sa nogama od petlovih pera, a debljinu predveza prilagodite stanju vodostaja, prozirnosti vode i veličini imitacije.

leteci mrav PG web 1

leteci mrav PG web 2

leteci mrav PG web 3

leteci mrav PG web 4

leteci mrav PG web 5

leteci mrav PG web 6

leteci mrav PG web 7

leteci mrav PG web 8

leteci mrav PG web 9

leteci mrav PG web 10

leteci mrav PG web 11

leteci mrav PG web 12

leteci mrav PG web 13

leteci mrav PG web 14

Goran Grubić i Aleksandar Panić, jun 2010.
www.flyandtrout.com

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*