Knjiga – Learning from the water

Knjiga – Learning from the water

Naslovna Learning from the water webLEARNING FROM THE WATER: FISHING TACTICS & FLY DESIGNS FOR THE TOUGHEST TROUT

(UČEĆI SA VODE: TAKTIKE RIBOLOVA I MODELI MUŠICA ZA NAJTEŽE PASTRMKE)

Autor: René Harrop

Izdavač: Stackpole Books (2010)

U ovoj knjizi prikazano je 90 modela mušica koje mogu da se koriste za lov selektivnih pastrmki bilo gde u svetu.

Poznati američki profesionalni vezač i ribolovac iznosi do najsitnijih detalja mušice i taktike koje je naučio u toku šest decenija bavljenja mušičarenjem. René Harrop je napisao više knjiga o mušicama, veći broj članaka u časopisima, godinama vodi sopstvenu firmu za proizvodnju mušica (the House of Harrop), živi na obali legendarne reke Henry´s Fork of the Snake River i poznat je po izvanrednim mušicama sa CDC perima. Poznat je i po tome što je pre nego što je otvorio svoju firmu snabdevao Orvis sa više desetina hiljada mušica godišnje. Najviše iskustva René je sakupio na reci Henry´s Fork koja sa razlogom važi za jednu od najtežih reka za mušičarenje u Americi i svetu. Izuzetno selektivne pastrmke tu se hrane bogatim rojenjima vodenih insekata, na glatkoj površini krečnjačke vode. Iako su njegove imitacije prvenstveno namenjene toj reci i njenim krupnim i probirljivim pastrmkama, ta iskustva mogu se primeniti na svim sličnim vodama, kakve postoje npr. i u Bosni, Hrvatskoj i Sloveniji.

Pored iscrpnog teksta i detalja za vezivanje svih mušica, knjiga je prepuna kvalitetnih fotografija, kao i lepih crteža načinjenih rukom samog autora. Kao što se od takvog vezača može očekivati, sve mušice su vezane savršeno precizno i predstavljaju sjajan uzor za svakog vezača. Njegove mušice su relativno jednostavne i jasno imitiraju bitne odlike odgovarajućih vrsta insekata u raznim fazama života, sa telima pretežno od biotsa i prirodnih dabinga, uz krila od CDC pera.

On detaljno prikazuje faze u životu insekata koje su bitne za lov pastrmki, koje mušice treba poneti na vodu, kako se pripremiti za odlazak na nepoznatu vodu, kao i njegov pogled na osnovnu opremu potrebnu za lov selektivnih riba opisanim mušicama. Njegove mušice ni jednom prilikom ne padaju u zamku nepotrebnog hiper-realizma, ali istovremeno imaju pravu siluetu, otisak na vodi i ponašanje, kako bi bile prihvatljive i za najselektivnije ribe.

U ovoj knjizi ne mogu se naći nimfe sa mesinganim perlama, jer to izlazi iz okvira imitativnog vezivanja kome autor teži, kao i mnoge druge novotarije koje se mogu naći u savremenim časopisima. Ono što se može naći su mudrost i iskustvo jednog izuzetnog vezača, koji je bio rešen da otvoreno iznese svoje znanje i podeli ga sa nama.

Zavirimo malo u Knjigu:

1 web

2 web

3 web

4 web

 

Goran Grubić i Aleksandar Panić, april 2013.

www.flyandtrout.com

Hvala za prikaz knjige, opis i fotografije. On će obradovati puno mušičara s ovih naših prostora. Bistro!

Online list Mušičar

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*