Kudelja kao materijal

Kudelja kao materijal

Kudelja kao materijal

Izuzetan prirodni materijal za izradu tela mušica kako suvih tako i nimfi (larvi i pupa) je kudelja*. Boja je transparenta i kada se pokvasi postaje zelenkasta kao što je boja velikog broja akvatičnih insekata u raznim stadijima razvoja!

Prodaje se kao kučina – materijal koji koriste vodoinstalateri ili pak u obliku kudeljnih konopca koji se pakuju kao klupka sa tanjim ili debljim užetom. Postoji gruba i fina (češljana) kudelja. Ima raznih boja zavisi od toga da li su vlakna izbeljivana, prana ili ne.

Kudelja – konoplja – kučina
Konopci (špage) od kudelje

Lijepo se kudelja da bojiti. Dobijaju se boje koje se koriste za izradu tijela naših imitacija (Ahmet Kalić)

Bojena kudelja – Ahmet Kalić

Evo nekoliko imitacija čija su tela urađena od kudelje:

Iz teksta Mersada Rajića iz Mušičara (Izvod iz tekstaTradicionalne banjalučke mušice IV – Mušičar broj 14. Mersada Rajića)

… Dnevni ribolov sa sitnim mušicama u vrijeme „hore“ tj. kad puše slab uzvodni vjetar popraćen sa sitnom kišom, što je obično za njih bio poziv da izmile iz svojih kuća i krenu prema obalama naših rijeka. Razlog je bio jednostavan. Po takvom vremenu milioni mušica, koje su oni od milja nazivali „Krejice“, izmile iz vode. Rojevi ovih sitnih mušica sivoplavkastih krila i blijedožutog ili maslinastozelenog trupa, što je opet ovisilo o mjesecu u kojem se pojave, pa negdje i rijeke, ospu po njenoj glatkoj površini te izmame ribu, krupnu i sitnu, lipena i pastrmku, da neprestano izlaze na površinu rijeke halapljivo gutajući sitne stvorove koji mirno plutaju prema njihovoj trpezi. U vrijeme hore nije bilo važno da li mušica ima krila, rep, nogice, tj. da li je identična prirodnom insektu. Ljudi su bili na vodi i nudili im svoje imitacije koje su u početku bile motane zelenkastom vunicom, da bi kasnije, trup motali od „kudelje“ i sa krilom od nekoliko pera iz krila šojke ili kreje po čemu je mušica i dobila naziv – Krejica

Bistra kreja


Bistra kreja

Rep: – Nema repa,
Trup: – Svijetla nijansa kudelje
Rebra: – Nije imala prošaru,
Nogice: – Ovo je verzija bez nogica,
Krilo: – Krilo kreje,
Glava: – Najlon čarapa, lakirana,
Udica: – Mustad br. 16, ali može i br. 15.

Vrijeme upotrebe: – Između 11 – 15h, radila u proljeće kad je kišno,

Domaći ribolovci su uglavnom koristili dva naslijeđena modela mušica urađenih od kudelje, a koje su zvali jednostavnim imenom; Bistra i Modra Kreja, zavisno od njihove izrade.
Za Bistru Kreju je upotrebljena svijetlija kudelja (blijedozelenkaste – isprane boje) dok je za Modru Kreju uzimana tamnija (modrozelenkasta – zrela) kudelja. Većina ribara je koristila samo krilo kreje kao krilo mušice, a poneka verzija ove mokre Kreje je bila urađena sa dodatkom vrlo malo, uz trup položenih nogica, ali su većinom pravljene bez nogica. Samo krilo. Jedina razlika je bila u izboru pravog pera iz ptice. Pojedini mušičari su slijepo vjerovali u mekano, golubičaste boje, perje ispod krila kreje (šojke), dok su drugi mušičari koristili i druga pera iz krila i repa ove ptice. I jedni i drugi su nastojali da im krilo ima sivkasto plavu, golubičastu boju koja je bila presudna.

Druga verzija je bila samo sa nogicama bez upotrebe krila što je opet donosilo stanovite rezultate i relativno uspješan ribolov. Obično su za nogice koristili grahorasto ili tamno crveno pero horoza. Ali nije bilo pravilo. Izgledalo je da su za nogice koristili skalpove horoza kojeg su imali pri sebi.
Postavlja se uvijek prisutno pitanje; da li su oni pratili kakve je boje mušica koja pada? Sigurno je da jesu, jer su obe kudelje bile prilično adekvatan materijal za imitiranje trupa mušice, a krejino krilo, sa svojom golubasto – sivkastom bojom, je uveliko podsjećalo na krilo mušice koja pada. Da je ovo istinita teza potvrđuje i zapis G.E.M. Skues-a koji je, u vrijeme posjete rijeci Plivi 1897. u mjestu Jezero, zapisao: „Primjetili smo da su mušice domaćih ribolovaca bile, po boji trupa, vjerna imitacija „Pale Blue“ osim veličine udice koja je bila nešto veća od uobičajene veličine žive mušice“.

Kasnije verzije ovih mušica sa najlon svilama postepeno su potisnule upotrebu kudelje i danas ne vidim mnogo mušica čiji je trup urađen od kudelje. Međutim, vremenom sam uočio velike razlike u pojavi ovih mušica, a one su se očitavale u veličini samog insekta, boji krila, boji trupa koji su varirali od svijetložutih, oker, narandžastih, braon, pa sve do različitih nijansi modrozelene i maslinaste boje.

U trećoj kombinaciji izrade Kreje je mušica rađena od kudelje, a koju sam viđao i nalazio kod ribara koje sam sretao na više naših rijeka. To je bila mušica sa trupom od kudelje i kombinacijom položenih krila i nogica koje su bile priljubljene uz trup mušica. Sve tri varijante su bile uspješne imitacije i mislim da mušice izrađene sa kudeljom zavrijeđuju da se nađu na listi fundamentalnih mušica naših krajeva. Kasnije je rađena ista ovakva varijanta, ali kao suha ili plivajuća mušica

Bifijeva kudeljara (vezač Fahrudin Bošković Bifi iz Sanskog Mosta):

I dandanas se neki lokalni mušičari zaklinju u imitacije jednodnevki (na puno reka u Bosni) kojima trupove rade od kudelje.

Parashut mušica s tijelom od kudelje (uradio Ahmet Kalić). Menja boju kada se pokvasi!

Udica: gamakatsu C12 #18
Tijelo: kudelja porebrana bijelim koncem
Grudi: dabing divlja mačka
Nogice: horoz
Indikator: polipropilen

Krila se kod modernijih verzija rade od CDC perja! Ove imitacije se prave s nogicama od petla ili bez nogica tako da se torax radi od oštrijeg dabinga.

*Kudelja je naziv za vlakna dobijena od biljke konoplje. Od kudelje se prave konopci i kanapi, tkanine, vreće, odeća, i slično. Dugo vremena su konopljina vlakna bila sinonim za dobre i jake konopce, i zato su u našem jeziku reči kanap, konopac i konac, nastale od reči konoplja. Vojvođanska kudelja je u prvoj polovini 20. veka diktirala cenu na berzama u Engleskoj i Italiji, jer je bila jedna od najkvalitetnijih na svetu. (Wikipedia)

Adina kudeljarka – video

Priredio za objavu Ivan Korhner
Fotografije: Arhiva Mušičara i internet

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*