Kuća na Drini kod Bajine Bašte

Kuća na Drini kod Bajine Bašte

kuca na steni Drina web

Kuća na Drini kod Bajine Bašte
Kuća na Drini ponovo među najbizarnijim građevinama sveta

Novinari britanskog “Dejli mejla” odlučili su da kreiraju listu najbizarnijih građevina sveta, a odmah ispod manastira u Gruziji našla se i kućica na Drini kod Bajine Bašte.

Ovo nije prvi put da strani mediji pišu o interesantnoj kući koju počeo da gradi Milija Mandić sa drugovima 1969. godine. Naprotiv, između ostalog i “Dejli mejl” joj je već posvetio članak u kom je izraženo čuđenje kako struktura odoleva vremenu.

Ipak, sada se našla na listi “najbizarnijih građevina sveta”. Osim nje, tu su i manastir u Gruziji, portugalska “Flinston” kuća u kamenu, “usamljena” kuća na islandskom ostrvu, neobična građevina osmišljena kao kuća za goste u Čileu, švedska kućica na drvetu obgrljena ogledalima, okruglasta drvena građevina u Kanadi i kuća od granita u Nambiji.

Za kuću na Drini ovaj put samo su naveli da je “45 godina preživela netaknuta sve što joj je priroda servirala”, da se nalazi pored Bajine Bašte i da je poznata atrakcija koja mami prolaznike, ali i koju reč o njenom nastanku.

Podsetimo, ideja o izgradnji “Drinske kuće” nastala je tokom leta 1968. godine kada se nekoliko bajinobaštanskih dečaka posle kupanja sunčalo na steni. S obzirom na to da stena nije bila baš najudobnije mesto za ležanje, odlučili su da sa obale donesu daske od obližnje srušene šupe, a kako bi se zaštitili od sunca počeli su da ih ispravljaju i ideja je rođena.

Narednog leta Milija Mandić, tada sedamnaestogodišnjak, sa drugarima počinje gradnju “Drinske kuće”. Materijal su prenosili kajacima i čamcima, a veće komade koji su bili suviše teški puštali su u reku nekoliko kilometara uzvodno, pa ih potom vadili i izvlačli na stenu.

Blic/BN

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*