Krupajsko vrelo

Krupajsko vrelo

krupajsko-vrelo web

Krupajsko vrelo

Krupajsko vrelo nalazi se na istoku Srbije, u zapadnom podnožju planine Beljanice, sa desne strane Krupajske reke. Do 1946. godine je izbijalo iz pećinskog otvora u vidu rečnog toka, kad je 40 metara nizvodno podignuta betonska brana koja je vrelu dala sadašnji izgled.

Vrelo, koje se nalazi u privatnom posedu porodice Petrović, privlači mnoge turiste svojom lepotom.

Krupajska reka koja ovde nastaje uliva se u reku Mlavu kao njena leva pritoka, a poreklo vode samog vrela još uvek nije poznato, iako su vršena razna ispitivanja. Temperatura vode na ovom mestu iznosi između 10 i 12 stepeni Celzijusa tokom cele godine, a providnost je jedan metar, dok u retkim slučajevima bude i do šest metara.

Krupajsko vrelo spada u grupu kraških vrela. Pri dnu je amfiteatralnog oblika, strmih, mestimično vertikalnih strana, a protok vrela je dugačak 435 metara i prvo otiče prema severu na dužini od 130 metara dok potom skreće prema zapadu i nakon 300 metara se uliva u Krupajsku reku.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zbog svoje neobičnosti i bajkovite lepote, vrelo i ambijent u okolini od 9 hektara zaštićeni su kao spomenik prirode od nacionalnog značaja Republike Srbije. Na osnovu Zakona o zaštiti životne sredine, za zaštićeno prirodno dobro od izuzetnog značaja, Krupajsko vrelo predstavlja jedno od najjačih kraških izvora u Srbiji i po morfologiji svog izvorišta, hidrološkim funkcijama i pratećim prirodnim obeležjima pripada grupi najreprezentativnijih gravitacionih vrela.

kafenisanje.rs

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*