Kratka reportaža sa Đetinje

Kratka reportaža sa Đetinje

Kratka reportaža sa Đetinje

Iako su meteorolozi najavili kišu i loše vreme, to nije zaustavilo mog prijatelja Tihomira Lukića i mene da vikend provedemo na reci Đetinji kod Užica.

Negde pred zoru 29.4. smo se uputili ka reci Đetinji, i oko 7h smo stigli. Namestili smo svoje štapove za pecanje i bacili se na naš “posao”. Kiša nije prestajala da pada, i voda je nabujala, ali to nas nije sprečilo u želji da se što bolje izvežbamo za takmičenje koje je zakazano za sledeći vikend na ovoj reci.

Pecanje smo započeli kod Staparske Banje, krećući se uzvodno. Već u prvih par minuta lova na pastrmke Tihomir je prevario pastrmku dužine 30cm, a ja sam lovio nešto sitnije pastrmke. Najveća pastrmka koju sam tada ulovio imala je oko 25cm. Predveče istog dana sišli smo u varaličarsko-mušičarski deo, gde sam takođe lovio dosta sitnijih riba. Tihomir je tada uspeo prevariti lipljena od 43cm. Uprkos želji da nastavimo sa pecanjem, vremenski uslovi nam to nisu dozvolili, kiša je padala još više, a nama je bilo hladno te smo se morali vratiti u smeštaj gde smo odseli i sačekati jutro

Sledećeg dana, pecanje smo započeli rano ujutru u donjem toku reke, gde su nam se pridružili prijatelji iz Užica Rade Obrenović i Ivan Filipović. Toga jutra kiša je prestala da pada, pa nam je bilo lakše pecati. Tihomiru se i ovoga dana od samog jutra posrećilo te je upecao 3 lipljena dužine oko 30cm, a ja sam nastavio da pecam pastrmke ne duže od 25cm. Kasnije toga dana, sam u jednom većem viru uhvatio i ja prvog lipljena dužine 48cm.

Nakon toga smo se premestili 3-4km uzvodno, gde je planirano takmičenje iduće nedelje. Tu smo hvatali dosta sitnih pastrmki (ne većih od 25cm), dešavalo se da u jednom viru izvučemo po 7-8 riba. Predveče mi se zakačila jedna krupnija riba, bila je jako brza i jaka, te mi je dala utisak da je mladica, borio sam se sa njom 10minuta dok je nisam izvukao iz vode. Ipak je bila reč o pastrmci, koja je bila divlja, imala je 43cm. Time smo završili vikend na Đetinji, uprkos lošem vremenu i velikoj vodi, uspeli smo da ostvarimo veliki broj uhvaćenih riba, i nadam se da nam je to bio dobar trening pred predstojeće takmičenje u Mušičarskoj ligi Srbije.

Luka i Tihomir s lepim ulovima potočara i lipljana

Luka Dimitrijević

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*