Kraj oktobra na rijeci Buni

Kraj oktobra na rijeci Buni

Pošto smo imali mali odmor žena i ja smo se uputili za Livno iz Beča. Nakon par dana boravka u rodnom gradu gledajući prognozu vremena odlučili smo se u utorak 24.10.2023. otići za Mostar. Tu smo boravili par sati i na poziv Emira i Alena Delića svratim do rijeke Bune. Oko 14:30 sam uzeo dozvolu u restoranu „Most Blagaj“ i uputio se prema prijateljima na vodu.

Nakon drugog zabačaja strahovit udar na Staroj ćupriji i kidanje predveza sa nimfom. Malo nakon toga još jedno kidanje i jedno spadanje. Odlučim pojačati predvez sa 0,14mm na 0,16mm Stellon konger.

Brzo imam udar i jedna fina potočara se našla u meredovu.

Potočna pastrmka

Poslije 16 sati je krenula meka (mekousna pastrmka) jedna za drugom. Spuštajući se niz vodu prema restoranu „Kolo“ i tako bacajući pod grane uz obalu sam još koju prevario. Ta tri sata lova bilo je više nego uspješno. Ubrzo se smrklo i morao sam prestati sa lovom. Sve ribe su vraćene.

Riba se dizala pred mrak i na površinu i to dobar komad, 2-3 kila. Par puta se digla ispod mene, al’ nije htjela nimfe, a ja nisam više vidio svezati mušicu.

Oprema koju sam koristio: štap Sameo classic 4#; šnjura orvis 4#; predvez maxima 12 fita plus Stellon konger tipet 0,16mm
Nimfa: nymph hercegovka, koju sam radio za rijeku Bunu

Nimfa hercegovka

Hvala prijateljima iz Sarajeva Amiru i Mostara Emiru i Alenu na druženju do sljedećeg puta.

Mensur Jahjefendić Memo

Loading

1 Comment on “Kraj oktobra na rijeci Buni

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*