Kormorani opsedaju priobalje Drine

Kormorani opsedaju priobalje Drine

Kormorani opsedaju priobalje Drine

U priobalje Drine, kod Malog Zvornika, pristigli su prvi kormorani, koji godinama “opsedaju” to područje, desetkujući riblji fond na jezeru i u reci. U opštinskoj organizaciji sportskih ribolovaca “Drinsko jezero” u Malom Zvorniku agenciji Beta je rečeno da je pristiglo oko 1.000 ptica, što je manje nego prethodnih godina, kada je zimovalo i do 3.000 kormorana.

Kormorani, koji su se na ovom području pojavili 1995. godine, nemaju prirodne neprijatelje, a dnevno mogu da pojedu oko pola kilograma ribe. Pripadaju vrsti nesita, lete brzinom od 60 kilometara na sat, a koristeći vazdušne struje, bez odmora mogu da prelete oko 1.000 kilometara. Rone na dubini od 13 metara.

Love u grupama tako što, lupajući krilima po vodi, isteruju ribu na površinu. Gnezde se na dalekom severu, u Estoniji, Letoniji, Litvaniji, Norveškoj, Švedskoj i Finskoj, a u Srbiju stižu početkom zime i ostaju do kraja marta.

Evropska zajednica je 1980. godine proglasila kormorane za ugroženu vrstu i uvedena je zabrana lova tih ptica. Zbog ogromnih šteta koje nanose ribljem fondu i brzog razmnožavanja zabrana je ukinuta 1996. godine.

U Srbiji je, međutim, ta zabrana još na snazi.

Izvor: (Beta)

Veliki crni vranac – kormoran

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*