Kormorani na Drini

Kormorani na Drini

cormoran na driniKormorani ponovo zimuju na Drini
U priobalju Drine, od Malog Zvornika do ušća u Savu, ove godine zimuje oko 3.000 kormorana, ptica grabljivica koje će na ovom području ostati do marta mjeseca.

U opštinskoj organizaciji sportskih ribolovaca „Drinsko jezero“ u Malom Zvorniku kažu da je na prostor njihovog djelovanja pristiglo oko 2.000 kormorana, dok nizvodno od Loznice do ušća Drine u Savu, prema procjeni ribara, zimuje još oko 1.000 ovih ptica.

Predsjednik organizacije „Drinsko jezero“ Dragan Kostadinović navodi da već godinama kormorani opsjedaju ovo područje, desetkujući riblji fond u Drini i čineći ogromnu štetu.

Prema njegovim riječima, u prethodnom periodu izostajala je očekivana pomoć države i stručnjaka za rješavanje ovog problema.

„Kormorani su, uz ribokradice, najveći istrebljivači ribe, ali pošto spadaju u zaštićene ptice u Srbiji, nema načina da se borimo protiv njih. Jedino možemo da ih iz čamaca zastrašujemo i tjeramo“, kaže Kostadinović.

Kormoran je ptica koja pripada vrsti nesita, leti brzinom od 60 km/h, a koristeći vazdušne struje bez odmora može da preleti oko 1.000 kilometara i da roni na dubini od 13 m.

Gnijezdi se na dalekom sjeveru Evrope, u Estoniji, Letoniji, Litvaniji, Norveškoj, Švedskoj i Finskoj, a na ove prostore stiže početkom zime i tu ostaje do kraja marta.

Ova proždrljivica nema prirodnog neprijatelja i dnevno može da pojede oko pola kilograma ribe, pa i više.

Uništava i vegetaciju jer se zbog jakih kiselina u njenom izmetu suši drveće na koje nasjeda. Evropska zajednica je 1980. godine proglasila kormorane za ugroženu vrstu i uvedena je zabrana lova na njih. U Srbiji je još na snazi zabrana lova na kormorane.

Kada su proglašeni ugroženom vrstom, bilo ih je oko 30.000 na području Evrope, a sad se procjenjuje da ih ima oko 1.200.000.

Kormorani su inteligentne ptice, pa su gotovo nedostupne i za lovce jer na vrijeme osjete opasnost i velikom brzinom se udaljavaju. Na lozničkom području oko rijeke Drine pojavili su se 1995. godine, a onda su se proširili i na Drinsko jezero u blizini Malog Zvornika.
(Beta)

PS. U novom broju lista Mušičar (7.) prevod i komentar na evropski plan o postupanju s populacijom kormorana u Evropi (Mikec Vladimir – Miki)

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*