Kordiceps – gljive koje insekte pretvaraju u zombije

Kordiceps – gljive koje insekte pretvaraju u zombije

kordiceps-mrav web

Kordiceps – gljive koje insekte pretvaraju u zombije

Ukoliko ste mislili da zombi apokalipsa nije moguća – onda sigurno niste čuli za kordiceps, rod ascomycete gljivica koji obuhvata oko 400 identifikovanih vrsta i na hiljade vrsta o kojima još uvek ne znamo ništa.

Sve vrste kordicepsa su endoparazitske, što znači da napadaju insekte i druge zglavkare, a samo nekoliko gljiva se specijalizovalo za napad na druge gljive.

Neki kordicepsi se smatraju lekovitim u tradicionalnoj azijskoj medicini, a njihova cena na tržištu dostiže i do nekoliko stotina evra. Ipak, dok za ljude mogu biti lekovite, ove gljive ubijaju sve insekte koje zaraze – i to na jako bizaran način.

Kordicepsi su okrutni paraziti koji preuzimaju kontrolu nad telom i mozgom insekta, pretvarajući ga u zombija kojeg vode do destinacije koja im najviše odgovara, a zatim ga jednostavno ubiju i počnu da rastu iz njegovog tela. “Gljiva je toliko zarazna, da može da uništi celu koloniju mrava …” – kaže Dejvid Etenboro.

Zombi mravi

Ophiocordyceps unilateralis je možda i najpoznatija gljiva iz roda kordicepsa. Ona inficira nekoliko vrsta mrava i u potpunosti preuzima kontrolu nad njihovom ponašanjem.

Dovoljo je da nesrećni mrav prođe pored ove gljive čije spore odmah pronađu put do svog novog domaćina, a nakon dve sedmice rasta u njemu, ona postaje spremna da preuzme njegov nervni sistem i mozak. Tada stvari postaju krajnje bizarne. Mrav počne čudno da se ponaša, a ostali mravi ga odmah odstrane, jer bi u suprotnom gljiva mogla da zarazi milione pripadnika kolonije.

Gljiva tera mrava da se popne na drvo i zagrize list – i to iznad kolonije. Tu konačno ubija svog domaćina i počinje da raste iz njegove glave. Kada dovoljno naraste, gljiva otpušta svoje spore na koloniju koja se nalazi ispod kako bi zarazila nove mrave i ponovo započela ceo bizarni ciklus.

Prema rečima biologa Dejvida Hjuza, docenta za entomologiju i biologiju na Pensilvanija Stejt univerzitetu: “Najspektakularnije je to, što u slučaju zombi mrava gljiva precizno kontroliše ponašanje domaćina pre nego što umre. To je jedan od najsloženijih primera parazitske kontrole ponašanja životinja.”

Dr Hjuz, koji je nedavno otkrio da ove gljive pretvaraju mrave u zombije već 48 miliona godina, takođe ističe da se kordicepsi više ponašaju kao životinje, nego kao biljke.

Uticaj kordicepsa na ljude

Na svu sreću, kordicepsi (još uvek) ne mogu da zaraze ljude, tačnije, takav slučaj još nije zabeležen. Njihovo bizarno delovanje je zabeleženo samo kod nekoliko stotina vrsta insekata. U stvari, ljudi kordicepse često koriste za lečenje određenih bolesti, kao što su respiratorni poremećaji, ili generalno jačanje imunog sistema.

Dr Hjuz, koji već godinama proučava ove parazite, tvrdi da je poprilično nemoguće očekivati da jedna gljiva koja kontroliše ponašanje mrava može na isti način da kontroliše i čoveka, ali takođe napominje i da istorija medicine pokazuje da ima puno, puno parazita koji prelaze sa životinja na ljude stvarajući neke krajnje “lude efekte”.

“Mi konstantno udišemo milijarde spora raznih gljiva i naš imuni sistem je vrlo dobro podešen da spreči ovakve infekcije. Ali povremeno vidimo i gljive koje prelaze barijere vrsta, gljive koje prelaze sa nekih životinja na ljude.”

“Glupo je misliti da živimo u dezinfikovanom svetu zaštićeni od masovne epidemije”, dodao je doktor Hjuz, navodeći primere kao što su grip, ptičji grip, SARS i AIDS. “Međutim, veća je šansa da bi takvu epidemiju prouzrokovali virusi, a ne gljive.”

Preuzeto: http://www.zanimljiveinformacije.com

 

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*