Kondicioni faktor ribe
Kondicioni faktor ribe
Na osnovu vijesti koja nam je stigla sa Gacke o ulovu velike ribe dobili smo objašnjenje o kondicionom faktoru ribe koji se računa po Fultonovoj formuli, od našeg saradnika Opea.
Koeficijent obilježava kvalitet ribe za trpezu, odnosno neki optimalalni procent rezervne masnoće koju riba ima da bi bila jestiva. Što veći koeficijent time je riba ukusnija i kvalitetnija.
Koeficijent se dobije tako što se težina ribe u gramima pomnoži sa 100 a zatim podjeli sa dužinom u centimetrima na kub (3) …
Uzmimo za primjer ovu jezersku pastrmku koja je ulovljena na ušću Like u Gacku pre dva dana (težina 9.45kg i dužine 80cm). http://www.glasgacke.hr/?ispis=detalji&novost=19893&kat=78
Ako slijediš formulu dobićeš … 945000 : 512000 = 1,8
Kondicioni faktor ribe je fantastičan za ovu ribu i iznosi 1.80. Prema Fultonovoj formuli pastrmka sa faktorom već od 1.00 se može uzeti za ponijeti kao hrana, a sve što je ispod se pušta nazad bez obzira na veličinu – više na http://globalflyfisher.com/fish-better/fultons-condition-factor-calculator
Ako je riba ispod 1.00 nije za trpezu, previše je mršava i treba je vratiti bez obzira na dužinu.
Kondicioni faktor nam kazuje da li je riba za jesti, da li je dobro ugojena ili je mršava – obično poslije zime i mrijesta. Ovaj metod treba uvesti i na bosanskim vodama kao dodatak C&R – što dajem kao prijedlog.
Priredili: Ope i IK
Fotografija: Ope
Komentariši