Konačno slobodni

Konačno slobodni

tadic-vU Evropu bez viza posle 17 godina čekanja

Konačno slobodni!

Savet ministara Evropske unije u ponedeljak je i zvanično doneo odluku o stavljanju Srbije na belu šengensku listu koja će početi da se primenjuje od 19. decembra ove godine. Počev od tada, posle 17 godina čekanja, građani će uz novi pasoš slobodno moći da putuju u 29 zemalja šengenskog sporazuma ili u zemlje koje ga priznaju, a vize će i dalje biti neophodne za dve članice EU – Veliku Britaniju i Irsku. Od bele šengenske liste korist će imati i srpski privrednici koji će brže dolaziti do investicija.
Vizna liberalizacija, međutim, neće izbrisati sva pravila putovanja u inostranstvo jer beli šengen ne znači i život na neodređeno vreme u nekoj zemlji EU, kao ni mogućnost slobodnog zaposlenja i školovanja.

Odlukom ministara unutrašnjih poslova Evropske unije, građanima Srbije već od sledećeg meseca biće omogućeno da slobodno putuju u 25 zemalja EU, kao i u Švajcarsku, na Island, u Norvešku i Lihtenštajn, odnosno u zemlje koje su takođe prihvatile pravila o ukidanju granica. Bez viza će se putovati i u Rumuniju, Bugarsku i na Kipar, koje iako nisu potpisnice, poštuju šengenski sporazum. Putovanje bez vize svakako će za građane Srbije biti daleko jednostavnije, ali će i dalje zahtevati poštovanje niza propisa. Viznom liberalizacijom Srbija je dobila beli šengen tipa C, što zapravo označava samo kratkotrajni boravak od ukupno 90 dana u periodu od šest meseci, bilo da je reč o kontinuiranom ili periodičnom boravku u nekoj zemlji šengenske zone.
– To znači da će građani moći da provedu tri meseca u jednom polugodištu, a ono počinje pri prvom prelasku granice. Dakle, ako prvi put, na primer u Nemačku, uđete 1. aprila, do 30. septembra moći ćete u njoj da boravite sa prekidima ili bez njih najviše 90 dana, a kad taj rok istekne, morate da se vratite u zemlju. Sledeće polugodište počinje 1. oktobra i tada ponovo možete da uđete u tu zemlju. Ako je reč o kontinuiranom boravku od 90 dana, logično je da na sledeći ulazak u šengenski prostor mora da se sačeka tri meseca – objašnjava za “Blic” Dražen Maravić, šef Biroa za međunarodnu saradnju Ministarstva unutrašnjih poslova. Ukoliko rok od šest meseci istekne,, a boravak u inostranstvu nije prešao tri meseca, on može da se produži dok ne prođe 90 dana.

Autor: N. Korlat, J. Aleksić, N. Vlačo | Foto:Reuters | 30.11.2009.

Izvor www.blic.rs

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*