Konac za vezivanje

Konac za vezivanje

Konci web4

Konac za vezivanje

Konac (engl. Thread) je osnovni materijal sa kojim počinjemo izradu naše imitacije i sa kojim završavamo našu imitaciju mušice, larve, ribice, strimera … Od presudnog je značaja izabrati pravi konac za određeni tip imitacije. Veoma je bitno da konac bude kvalitetan i jak.

Pored toga što služi za učvršćivanje materijala na udicu (opšte prihvaćen naziv je OSNOVNI konac), može i da nam posluži za izradu tela kao i porebravanje tela imitacije i upredanje – dabiranje. Oni su klasifikovani po debljini, nameni i materijalima od kojih su izrađeni.

Konci web

konci web 5

Oznake koje srećemo kod mušičarskih konaca su iskazane kao 3/0, 4/0, 6/0, 8/0, 12/0, 14/0, 16/0, 17/0, 20/0, … Konce označene sa 4/0 koristimo u radu na većim imitacijama i na udicama od 1/0 – 8. Najupotrebljavaniji su sa oznakama 6/0 i 8/0 za imitacije na udicama od 10 – 18, dok konce koje nose oznake 16/0, 17/0, 20/0 koristimo za izradu imitacija na malim udicama od 20-24, pa i manjim.

 

Lep tekst o debljini konca i novim oznakama na njima u tekstu na https://www.musicar.rs/debljine-konca/

Konci web3 Konci web1

Materijali od kojih se izrađuju konci su pamuk, trevira, flos, lan, svila (prirodna ili veštačka), najlon itd.

Najčešće upotrebljavana boja je crna, a granice u bojama i njihovim nijansama nema. Dalje prema nameni konci mogu biti: osnovni za počinjanje i završetak izrade imitacije, za dabiranje – upredanje dabinga ujedno i za izradu samog tela imitacije kao i porebljavanje. Od konca se nekada prave i tela naših imitacija.

Konci se čuvaju namotani na kaleme (drveni, plastični ili kartonski, …), koji se lako umeću u bobinu (držač kalema s koncem, kojim lako motamo). Na tržištu ima veliki izbor i ponuda konaca raznih firmi, pa dobro obratite pažnju da odaberete baš onaj koji će vam odgovarati za izradu vaše imitacije.

Konci web2

Svako od nas vezača ima svoju kolekciju po pitanju debljina, boja i materijala koju stalno dopunjujemo novim i novim koncima.
Kako jedan moj drugar reče “Konaca i udica nikad dosta!”

Priredio IK/onlineMušičar

Konci, debljine i koji se za šta koristi

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*