Kombinezon – popravka i održavanje

Kombinezon – popravka i održavanje

3420437632Ovaj primjer popravke kombinezona je vezan za popravke šupljina i kapilarnih propuštanja nastalih fizičkim oštećenjem i habanjem, ali ne i oštećenih šavova. Za curenje na šavovima, pošaljite kombinezon proizvođaču. Ujedno, proizvođač je i najbolji izvor informacija za pravilan popravak i održavanje.

Dišući kombinezoni se u najvećoj mjeri koriste zadnjih godina. Nekoliko vrhunskih proizvođača nudi i neoprenske kombinezone koji još uvijek nalaze primjenu, ali u sve manjem broju slučajeva. Kad ste poslednji put vidjeli nekoga da nosi gumene čizme za vodu?
Gumene čizme više ne možete vidjeti ni na policama prodavača mušičarske opreme.

waders-bg

Šta vas čeka u ribolovu je nemoguće predvidjeti, a rupa u kombinezonu je sasvim realna mogućnost. Predpostavimo da rupa čini jedan posto kombinezona, zašto ne bi smo zakrpili rupu i sačuvali 99% kombinezona (i ostavili novčanik zatvoren još neko vrijeme)? Bez obzira da li je vaš kombinezon za vodu izrađen od neoprena ili tkanine (najlona ili poliestera), obložen sa PVC ili urethanom, lako je popravljiv.

Čarobni lijepak

Postoji mnogo vrsta lijepka koji će zakrpiti sve ove materijale. Većina nas smatra da je najbolji lijepak onaj koji proizvođač preporučuje. Danas postoji niz odličnih lijepaka koji će takođe odlično zalijepiti bilo koji kombinezon. Već neko vrijeme na tržištu je dosta lijepaka različitih proizvođača koji lijepe kombinezon za vrlo kratko vrijeme bez obzira da li je mokar ili suv.

tool_Aquasure
Lepak Aquasure
5c13_1
Lepak Stormsure

Gdje je rupa?

Da bi ste riješili dosadno curenje, morate prethodno pronaći rupu. Obično je metoda, kojim se sigurno većina koristi, sipanje vode u izvraćen kombinezon. Postoji još nekoliko načina traženja. Ukoliko ga stegnete zatvorivši ga tako da u njemu ostane vazduh (kao balon), možete ga potopiti u vodu i stiskajući ga gledati gdje se pojavljuju sitni mjehurići. Treća metoda je korištenje alkohola. Alkohol će prodrijeti kroz kapilare šupljine i pokazaće se tamna mrlja na suprotnoj strani kombinezona. Dovoljno je samo da naprskate alkoholom po sumnjivom mijestu. Koju god metodu koristite obilježite rupu olovkom, koja ostavlja trag.

Nanošenje sloja lijepka preko kapilarne šupljine sa unutrašnje strane, je najčešće sve što vam je potrebno da bi zakrpili kombinezon sa ovakvim oštećenjem.

Velika rupa

Da bi zakrpili veliku rupu, moraćete koristiti lijepak sa malo platna. Uz kombinezon dolazi rezervni materijal za popravku sa uputstvom o korištenju, tako da se najbolje držati toga prilikom lijepljenja. Zakrpu možete staviti sa bilo koje strane kombinezona. Najbolje bi bilo da se zakrpa stavi s obje strane, mada ja lično ne stavljam na vanjsku stranu samo iz estetskih razloga. Ukoliko je rupa u predjelu prepona, zbog presavijanja i istezanja, obavezno stavite zakrpu sa obje strane. Kad namažete zakrpu i zalijepite je za kombinezon potrebno je kratko peglom preko krpe zagrijati fleku. Na kampovanju sam umjesto pegle koristio zagrijanu džezvu vode. Kasnije, nanesite lijepak preko zakrpe po ivicama da ne bi došlo do njihovog kačenja i paranja.

Nekoliko praktičnih savjeta

– Ukoliko je vaš dišući kombinezon prljav i zamašćen možete ga oprati šamponom za bebe u toploj vodi, ali ručno. Nikako ga ne stavljajte u mašinu za pranje veša.

– Ukoliko su vam noge vlažne u neoprenskim čarapama kombinezona, a ne možete da nađete gdje puštaju, to je zbog toga što se vremenom neoprenske ćelije pokidaju dugotrajnom upotrebom (to je neizbježno). Neoprenske čarape trpe mnogo pritiska. Nanošenjem lijepka na čarape mogli bi pokušati stopirati prodiranje vlage, ali ih to neće vratiti u prvobitno stanje.

– Najgora situacija je kad kombinezon previše curi, a nalazite se usred odličnog ribolova. Potrebno je popraviti kombinezon odmah, jer nema vremena da se kombinezon suši čekajući da lijepak odradi svoj posao. Postoje proizvodi koji lijepe odmah bilo da je kombinezon mokar ili suv. Tube su male tako da ih uvijek možete nositi sa sobom u prsluku.

 Tekst: Radovan Stanić

Loading

2 Comments on “Kombinezon – popravka i održavanje

  1. Kako da zalepim neoprensku čarapu i da li kada otvoriš ovaj lepak može služiti do narednog puta a da se ne stegne u tubici?

    • Moze se josh dugo koristiti ,, Bitno je da se napravi mala rupica na tubi,, da se nakon ljepljenja navoj ochisti i da se tuba drzi u zamrzivachu,Bizonovi jako dugo traju

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*