Kodeks sportskih ribolovaca mušičara

Kodeks sportskih ribolovaca mušičara

Kodeks

Kodeks sportskih ribolovaca mušičara
Bonton mušičara

Zbog ukazane potrebe i čestih primera lošeg ponašanja na vodi ribara raznih uzrasta, pa čak i sportskih ribolovaca-mušičara, ukazala se potreba da se sastavi Kodeks sportskih ribolovaca-mušičara, koji će pojedincima ukazati na BONTON i pravila ponašanja na vodi i oko nje.

Ovaj Kodeks je proistekao iz ankete koju sam vodio među pravim sportskim ribolovcima sa dugim ribolovačkim stažom pre par godina i ličnog iskustva.

1.- Koristi samo dozvoljene metode i načine ribolova. Poštuj vremensko ograničenje zbog mresta riba i zabranu ribolova na određenim mestima i revirima. Lovi samo jednom mušicom-strimerom bez kontrakuke (ako je tako propisano)

2.- Poštuj službeno lice koje je u kontroli ribolova i opreme te pokaži ribolovačku dozvolu i ostale dokumente koje traži. Omogući nesmetanu kontrolu pribora, opreme i mušice.

3.- Pridržavaj se dozvoljenih mera i broja ulovljenih riba. Nikad ne lovi previše riba, čak i onih čiji ribolov nije ograničen zakonom. Ulovljenu ribu drži u posebnoj čuvarki i nikad je ne niži na kanap, granu ili žicu. Onu ribu koju misliš nositi (ako je dozvoljeno) odmah usmrti. Veliko je zadovoljstvo vratiti ribu.

4.- Ako u vodi i na obali primetiš uginule ribe ili neke druge promene (boja i miris vode) izvesti nadležne, čuvare ili policiju.

5.- Pri susretu sa drugim mušičarima i sportskim ribolovcima na vodi pozdravi ih sa ribarskim pozdravom BISTRO.

6.- Poštuj mir, tišinu, prava i privatnost drugih mušičara i sportskih ribolovaca. Ne dosađuj i ne smetaj! Tvoj odnos prema ribi, vodi i obali i drugim ribolovcima je slika tvog karaktera, odgoja i humanosti.

7.- Pomozi kolegama sportskim ribolovcima, ako su u nevolji. Poštuj starije ribolovce i pomozi im. Prema mladim ribolovcima i početnicima postupaj prijateljski i pomaži im savetima i ličnim primerom.

8.- Ako si u čamcu, ukotvljen ili si u pokretu, ne smetaj drugim sportskim ribolovcima koji pecaju sa obale ili iz drugih čamaca. Smanji gas kad si čamcem u prolazu.

9.- Ne ostavljaj za sobom otpatke, plastične i staklene boce, konzerve, najlon kese, papir i granje, neugašenu vatru i žar. Ne bacaj oko sebe opuške i prazne kutije od cigareta!

10.- Ne ustručavaj se da odlučno i korektno opomeneš ribolovca koji krši norme ponašanja i zakonske propise. Obavesti nadležne ako vidiš da neko krivolovi!

Ovo je samo moj predlog proistekao iz iskustva i ankete. Šaljite svoje predloge kao komentar uz ovaj tekst!

slovenija-sava-bohinjkanalepnica musicar web maleckaPripremio Ivan Korhner, mušičar
urednik online Mušičara

Loading

2 Comments on “Kodeks sportskih ribolovaca mušičara

 1. Saglasan sam sa vasim prijedlogom kodeksa, a volio bih da se nadopuni mozda sa slijedecim:
  a) ako se masuci krecete uzvodno i naiđete na drugoga musicara, zaobisavsi ga (koliko je god vise moguce, sto zavisi i od terena) uz nas pozdrav BISTRO, pocnite loviti tek od drugoga vira ili neke razumne daljine (koja opet zavisi od konfiguracije terena, ali ne manje od pedesetak – do stotinak metara). Ne zaboravite da vase ribe “nece niko nikada uloviti”, one vas cekaju…
  b) Nikada ne zapocinjite ribolov-mahanje neposredno iznad ribolovca koji je vec na vodi (postujuci privatnost i uslove pod a)…).
  Ukoliko ovo pod a i b uopce i treba reci (ali se bojim, na zalost da zbog nekih, treba!).

 2. Bistro svim ribolovcima.
  U Švicarskoj mi je došla muka pri pomisli da moram ići na kurseve i polaganje Testa za ribolov da bih dobio licencu i mogao ribariti, ali sada već kako sam to već okončao vidio sam da je to pametno i korisno, jer se čovjek upozna sa time što se pod vodom dešava i način života i ponašanje riba. U Bosni se skamenim kada čujem da ljudi na nekoliko trokuka raubaju i uništavaju ribu, čak bacaju i bombe i love pomoću električne energije. U Bosni je neophodno takodjer uvesti polaganje za licencu, a ljude od krivolova i bacanje smeća strogo zatvorski i skupo novčano kazniti i izvesti na sud. Naša Bosna i Hercegovina je prelijepa zemlja i treba da je čuvajmo i pazimo, jer ona nam daje život.
  Zahvaljujem svima za strpljenje i čitanje!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*