Knjiga – Vezanje paralup načinom

Knjiga – Vezanje paralup načinom

Naslovna Ian moutter webIan Mouter: Vezanje mušica načinom nepravilne petlje, paralup načinom

Tying Flies the Paraloop Way – Ian Moutter

Izdanje: Svan-Hill Press, UK, 2001.

Tvrdi povez sa omotom, 192 stranice

ISBN : 904057 00 4

Knjiga košta 30 funti , a može se poručiti kod: www.anglebooks.com

Knjiga je vrlo dobro došla i korisna. Opisuje pravljenje mušica koje se drže za vodeni film, dok je tijelo uronjeno u vodu – kao što je slučaj sa velikim brojem tek izleglih mušica ili onih koje završavaju svoj život u/na vodi poslije polaganja jaja.

Sem predgovora i uvoda, knjiga ima 12 poglavlja i 5 dodataka i štampana je na kvalitetnom papiru. Lijepo su prikazani i opisani standardni alati i oprema, kao i specijalni alati za nepravilne petlje, među kojima su veoma bitni gallows tool – alatka za vješanje i neck-breaker – vratolmac, koji se koristi za promjenu položaja već uvezanih paraloop nožica.

U poglavlju o materijalima lijepo su opisani i naslikani svi materijali: od perja i dlake preko sintetičkih niti i krila, dabinga, konaca do voskova, udica, lakova i ljepila.

Vrlo jasno i pregledno su predstavljene sve danas važeće tehnike vezanja paraloop mušica: zgušnjavanje i dupliranje pera za nožice, otvorena, neutvrđena (Loose Loop / Pinch-and-Loop), krila od vrhova pera, vezanje repića, vezanje i stezanje tvrdih dlaka, upredanje dabinga, izduženo tijelo, jednostavno oblikovano tijelo, primjena flosa, žice i lamete (tinsela), te pljosnato, normalno i čvrsto zavrnuti konac, pravljenje svlaka (košuljice) emergera, grudi od spužvastih materijala.

P1000689 web

Najveći broj poglavlja, čak 6, je posvećen detaljnom korak-po-korak (SBS) opisu sa slikama osnovnih mustri suhih, mokrih, emerger, trzavaca i spent mušica sa preko 14 tipova mušica uz 6 mustri u skraćenom obliku.

U posebnom poglavlju predstavljena su tri poznata vezača mušica, vezana i za paraloop-stil sa opisom njihovih radova i prikazom 5 mustri.

Jedno poglavlje je posvećeno upotrebi sintetičkih svjetlucavih materijala za krila, tijelo, grudi i rep.

U zadnjem poglavlju je rasprava o budućnosti paraloop mušica, koja izgleda svijetlo, jer se tehnika sve više širi, mušice su lovne i postižu uspjeh na mnogim vodama i očekuje se dalji razvoj tehnika i novih materijala.

P1000688 web

U 5 dodataka dati su prvo lijepi opisi i instrukcije za 33 mustre, te je opisano 12 problema pri izradi mušica, te njihova objašnjenja i načini da se izbjegnu ili otklone. U još jednom dodatku je opisano 146 pojmova iz knjige, a potom popis svih poznatih materijala sa kodnim oznakama prilikom porudžbina, da se ne bi pisali puni nazivi. I u zadnjem petom poglavlju su date korisne adrese za nabavku ribolovačkih materijala: 15 internet adresa, te 47 adresa najpoznatijih firmi u EU i USA. Tu je i spisak sa adresama 8 UK instruktora i 3 ribolovačka saveza.

Knjiga je zanimljiva i praktična, pomoću nje je lako ovladati pravljenjem paraloop mušica, što se onda može primjeniti na vlastitim kreacijama i svakako je preporučujem.

Bistro i dobra zabava!

Priredio: Alija Kahrimanović

Obrada: Mušičar (Ćisek)

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*