Knjiga Ribe Neretve

Knjiga Ribe Neretve

knjiga ribe Neretve webKnjiga Ribe Neretve

Autori: Glamuzina Branko; Pavličević Jerko; Tutman Pero; Glamuzina Luka; Bogut Ivan; Dulčić Jakov
Naslov: Ribe Neretve (Fishes of Neretva)
Vrsta knjige: monografija
Formalni urednik/ci: Glamuzina Branko; Pavličević Jerko
Izdavač: Udruga CEAV – Centar za zaštitu i promicanje endemskih i autohtonih ribljih vrsta, Mostar, Republika Bosna i Hercegovina; Modrozelena – Zadruga branitelja, Metković, Republika Hrvatska
Godina: 2013.
Stranica: 263
ISBN: 978-9958-0963-0-3
Ključne riječi: rijeka Neretva, ribe, bioraznolikost, endemi (Neretva river, fishes, biodiversity, endemic)

knjiga ribe Neretve web

Sažetak: U knjizi je predstavljen cjelokupni prikaz svih vrsta riba koje žive u rijeci Neretvi, njezinim pritocima i cijelom slivu od izvora u istočnoj gornjoj Hercegovini pa sve do laguna na ušću u Republici Hrvatskoj.
U njoj je prikazana sva složenost populacija riba ovog vrlo raznolikog područja koje obuhvaća niz autohtonih i nedirnutih prostora kao što su Neretva iznad Konjica, rijeka Rama ispod brane, rijeke Vrljika, Tihaljina i Trebižat, močvare gornjeg dijela Hutova blata, područje Norina i desanskog jezera, Baćinska jezera ili laguna Parila na ušću Neretve.
U sistematski popis riba rijeke Neretve uključene su vrste slatkovodnih, bočatih i morskih staništa na cijelom prostoru njenog toka; od izvora na nadmorskoj visini od 1.225 metara ispod padina planina Zelengore i Lebršnika u Bosni i Hercegovini, do njenog ušća u Jadransko more ispod Opuzena u Hrvatskoj.
Na popisu riba rijeke Neretve nalaze se ukupno 93 vrste riba; 50 koje naseljavaju isključivo slatkovodna staništa gornjeg i srednjeg toka rijeke Neretve i njenih pritoka, te 43 vrste boćatih i morskih staništa donjeg toka i njenog šireg ušća, od kojih pojedine vrste zalaze do utoka rijeke Krupe u Neretvu i močvare Hutovo blato.

Sa http://bib.irb.hr/prikazi-rad?rad=637029&table=knjiga&print=true

Knjigu mi je poklonio prijatelj Nebojša Savić za vreme Svetskog prvenstva u BiH kada smo se sreli na Plivi u Šipovu, krajem juna 2015. Hvala puno!
Pomaže mi u radu s OnlineMušičarem i u identifikaciji riba s tog područja. Preporuka!

Priredio IK/OnlineMušičar

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*