Knjiga; „Priče od vode“ – Mihajlo Pantić

Knjiga; „Priče od vode“ – Mihajlo Pantić

Sve ribe Srbije

Ova objava kasni punih šest godina. Zato, ne bez stida i samoprijekora, želim svim svojim prijateljima da predstavim jedno domaće remek djelo iz oblasti ribolovačke literature.

U pitanju je knjiga “Priče od vode-sve ribe Srbije”, koju je napisao naš poznati književnik, kritičar, esejista, univerzitetski profesor i strastveni ribolovac Mihajlo Pantić, a likovno je opremio slavni kipar i slikar Milan Tucović. Na poleđini ove bogato ilustrovane knjige svoj doprinos je predivnom pjesmom dao poznati srpski pjesnik Miodrag Raičević.

U Srbiji, koja se može podičiti svojom ribolovačkom publicističkom kulturom, jer, imala je svojevremeno čak osam specijalizovanih časopisa i dvoje novina, pisanjem knjiga o ribolovu bavilo se nesrazmjerno malo ljudi. Toliko je malo knjiga napisano, da nije bilo prostora da se razvije kritička misao, kojom bi se izvršila valorizacija tih knjiga.

Tu rupu, gotovo bezdan, u našoj ribolovačkoj kulturi popunio je naš cijenjeni kolega sa dvije dragocjene knjige: “Čitanje vode” (antologija najljepših priča o ribolovu) i knjiga koju danas predstavljam i preporučujem – “Priče od vode”.

O ribolovu su pisali, uzgredno, ili sa strašću ribolovca, mnogi naši veliki književnici: Meša Selimović, Antonije Isaković, Milovan Đilas, Ćamil Sijarić, Rastko Petrović, Mika Alas, itd.

Mihajlo Pantić, čija je literatura prevedena na 20 stranih jezika, koji je dobitnik najvećih domaćih i međunarodnih priznanja za svoj rad, svakako spada u rang svojih slavnih predhodnika, koji su pisali o sportskom ribolovu.

“Priče sa vode” sam pročitao desetak puta, uzduž i poprijeko. Sam prikaz tog jedinstvenog stila, jezika i kompozicije pripovjedanja, oduzeo bi mi puno vremena, a, osim toga, fejzbuk ne “trpi” previše kazivanja. Tako bi rado citirao pojedine dijelove ove knjige, ali, uvijek ostaje strepnja da sam nešto mnogo bolje previdio, propustio da istaknem, da sam pogriješio.

Smatram da bi svako, ko drži do sebe kao pasioniranog ribolovca, do svoje kulture, trebalo da ima ovu knjigu kraj uzglavlja. Još uvijek se može nabaviti ova, a čak i Pantićeva prava knjiga “Čitanje vode”. Sa ovim knjigama, osim uživanja u ribolovačkim avanturama i raznih saznanja i uvida, ulazite u svijet velike literarure.

Sa velikim ponosom, onim što vas zagrcne, ističem da imam čast što je Mihajlo Pantić moj dobar drug, i kako on veli, ribolovački ispisnik sa hladnih planinskih rijeka.

Pozdrav bistro!

Ranko Travar

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*