Knjiga – MATCHING THE HATCH

Knjiga – MATCHING THE HATCH

lapsli naslovnaPeter Lapsley & Cyril Bennett
Pocket Guide to MATCHING THE HATCH
(Piter Lapsli i Siril Benet: Džepni vodič za POGAĐANJE ROJENJA)

Jezik: engleski
Tvrdi povez sa spiralom, drugo izdanje, 2010, 96 stranica
Izdavač: Merlin Unwin Books Ltd; Engleska
ISBN: 978 1 906122 20 1
Cijena: £7.99

Peter Lapsley, redovni kolumnista magazina Fly Fishing & Fly Tying je među najcjenjenijim britanskim mušičarima i piscima o mušičarenju, a ovo je jedanaesta knjiga među čijim je autorima. Dr Cyril Bennett je aktivan mušičar sa preko 50 godina iskustva, čija je doktorska dizertacija bila o ekologiji majske mušice. Autorski pedigre koji obećava i knjiga ne razočarava. Odlične fotografije insekata i ostale hrane koju mušice imitiraju te mušica iz kataloga Fulling Milla zajedno sa crtežima Charlesa Jardinea savršeno nadopunjuju tekst.

Ideja knjižice je da pomogne u identifikaciji insekta i preporuči odgovarajuću mušicu. Dvije strane okrenute uspravno predstavljaju jednu cjelinu. U gornjem dijelu su fotografije insekata uz njihove imitacije (ako se radi o vodenim insektima, onda su zastupljeni i različiti razvojni oblici – nimfa, emerdžer, …). Ispod fotografija su tabela koja pokazuje mjesece u godini kad je insekt značajan, silueta insekta u prirodnoj veličini, simboli za vrste vode u kojima se nalazi i rasprostranjenost u Velikoj Britaniji i Irskoj. Druga polovina je tekstualna i iz dva dijela – opis insekta i ‘pogađanje rojenja’. Pogađanje rojenja je izraz u engleskom koji vuče porijeklo iz toga što se nekad na nekim vodama riba lovila samo u doba rojenja mušica i odabir prave imitacije je bio pogađanje rojenja. Danas se ovaj izraz koristi za svaki odabir mušice koja imitira hranu koju riba u datom trenutku uzima. Knjižica ide i dalje od ovoga i ne ograničava mušičara na aktuelnu hranu ribe. Svaka mušica koja će ponukati ribu da je zagrize pagađa rojenje, pa knjiga uključuje i mustre koje imitiraju i druge stvari pored insekata, pa i mustre koje nisu imitativne.

lapsli unutra3

Između tri kratka uvodna poglavlja (Koju mušicu da koristim?, Smisao ove knjige, Kako i zašto pastrmke uzimaju mušice) na početku i zahvalnice, bibliografije, liste internet stranica i indeksa na kraju, knjiga je podijeljena na dva dijela. Prvi dio, Pogađanje rojenja – Identifikacija insekata i odabir prave umjetne mušice, je najveći i najvažniji dio knjige. Na 26 para stranica pokriveno je 25 vodenih i 7 suvozemnih insekata. Jedan par posvećen je račicu (gamarusu) i vodenbubi, jedan mlađi i ribicama, jedan puževima, dva paukastim, tradicionalnim i atraktor mustrama i jedan varalicama. I dok parovi posvećeni račicu i vodenbubi, mlađi i ribicama te puževima prate format parova sa insektima (fotografije jedinki i imitacija, značajno doba godine, vrsta vode, rasprostanjenost na Britanskom otočju, opis i ‘pogadjanje rojenja’) parovi posvećeni paukastim, tradicionalnim i atraktor mustrama te varalicama imaju samo fotografije mušica, a u tekstu se uglavnom bave relevantnom tehnikom ribolova.

lapsli unutra2

Drugi dio knjige, Donošenje informisane odluke, se na vrlo sažet i kvalitetan način bavi informacijama koje su uz prepoznavanje insekata potrebne za odabir prave mušice i tehnike mušičarenja. Sastoji se od 10 poglavlja u tri grupe: 1. Životni ciklus vodenih insekata, 2. Razumijevanje rojenja kroz oblike podizanja pastrmke i 3. Godišnja tabela rojenja.

lapsli unutra4 web    lapsli unutra1 web

Ova knjižica je pravi dragulj, a najbolja preporuka joj je što je u prvoj godini doživjela dva izdanja.

Pripremio: Ćisek

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*