Knjiga – Master the Cast

Knjiga – Master the Cast

master the cast webGeorge V. Roberts Jr.: Master the Cast – Fly Casting in Seven Lessons

(Džordž V Roberts mlađi: Savladaj zabačaj – Zabacivanje mahačem u sedam lekcija)

Jezik: engleski

Meki povez sa omotom, drugo izdanje, 2005., 142 stranice

Izdavač: Ragged Mountain Press/McGraw-Hill, USA

ISBN: 0071449000

Cijena: US$12.95;CA$17.95;£7.99

George V. Roberts Jr. je poznati američki mušičar i instruktor. Redovno piše za mušičarske magazine i pisac je nagrađene knjige o morskom mušičarenju. Ideja ove knjige je da kroz razumjevanje zabačaja i fizike na kojoj se zasnivaju postajemo bolji zabacivači. Pisana je stručno, jasno i obiluje fotografijama i dijagramima. Usprkos podnaslovu, lekcija je barem devet – pored lekcija 1 – 7, tu su još uvodna lekcija o mehanici i napredna lekcija. Ovo je knjiga koja početnicima može služiti kao pristupačan udžbenik, a iskusnima kao podsjetnik i pomoć u objašnjavanju.

Između zahvalnica i uvoda na početku i indeksa na kraju, knjiga je podijeljena u tri dijela: Dio 1. – Mehanika zabacivanja mahačem, Dio 2. – Lekcije i treći dio – Dodatak. Prvi dio je podijeljen na tri poglavlja: Mehaniku mahača, Mehaniku ruka – štap, te Zatvoreni stav. Drugi dio se sastoji od osam lekcija: Lekcija 1 – Kotrljajući zabačaj, Lekcija 2 – Podigni-i-spusti-zabačaj, Lekcija 3 – Lažno zabacivanje, Lekcija 4 – Ispucavanje strune, Lekcija 5 – Zabacivanje u svim ravnima, Lekcija 6 – Pomak i praćenje, Lekcija 7 – Koso zabacivanje iz otvorenog stava i Napredna lekcija – Uzmahivanje. U dodatku ćete naći Pojmovnik, Preporuku za dalje čitanje i gledanje, te Rješavanje čestih problema u zabacivanju.

Tržište za knjige ovog tipa je vrlo ograničeno. Većina mušičara će ili naučiti zabacivanje sami ili od prijatelja (pogrešno) ili kroz profesionalnu instrukciju (ispravno) i ne trošiti više život na tu temu. Zašto onda kupiti knjigu o zabacivanju? Pogotovo danas, uz obilje kvalitetnih instruktivnih dvd – ova. Tržište je malo, ali ga ipak ima – neki ljudi više vole učiti iz knjiga, neki vole učiti na više načina dok neki žele upotpuniti svoju kolekciju. U svakom slučaju, knjiga je zgodnija za ponijeti na livadu ili na vodu i za pronaći označeni dio od dvd – a. A ako kupujete knjigu o zabacivanju, možete lošije proći nego da kupite ovu. To što je doživjela više od jednog izdanja je prilična preporuka.

Pripremio: Ćisek

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*