Knjiga – Klaus Bredov: Velika knjiga o muhama

Knjiga – Klaus Bredov: Velika knjiga o muhama

knjiga-klaus-bredowKlaus Bredov: Velika knjiga o muhama
Klaus v. Bredow, Das große Buch vom Fliegenbinden

Jezik: nemački
Tvrdi povez, 1981., 290 stranica
Izdavač: Albert Müller Verlag, AG, Rüschlikon-Zürich
Štampana u Švajcarskoj
ISBN – 3-275-00771-8

Klaus v. Bredow je jedan od najpoznatijih ribolovaca i pisaca, nemačkog govornog područja o ribolovu, posebno mušičarenju.

Knjiga je omiljena literatura u Nemačkoj, Austriji, Švajcarskoj i drugim zemljama u kojima se govori nemački jezik. Ovo je njegova najveća knjiga isključivo o mušicama. Knjiga se sastoji od pet delova. Ima ukupno 290 strana.

Prvi deo: vrste muha, delovi muha i proporcije, drugi deo: udice, materijali i alat kojim se izrađuju muhe, treći deo: insekti u prirodi koji se imitiraju (entomologija), četvrti deo: kako ribe vide u vodi i poslednji peti deo (najbimniji): kako se prave muhe, sve osnovne radnje, te kako se pravi 20 najpoznatijih muha i varijacije na temu muhe koja je u delu opisana. Opisane su kreacije velikog broja veštačkih muha sa koracima u izradi i načinima kako neku radnju, kod izrade muha, najlakše uraditi. Fotografije mušica sa koracima izrade su date kao crno/bele ( ima 750 instrukcionih slika radnji kod izrade muha), ali postoji i 16 tabli u knjizi (sa 66 fotografija u boji) gde su materijali, muhe i insekti prikazani onako kako izgledaju u prirodi. U delu o entomologiji je dat prikaz nimfi i odraslih grupa insekata koje se imitiraju kreacijama kod mušičarenja.

Mušice u knjizi su jedinstvene, klasične, mnogima prepoznatljive, te spadaju u grupu onih koje obavezno treba imati i kako se mogu lako napraviti. Može se knjiga okvalifikovati kao priručnik za izradu muha. Bila je veoma popularna jedno vreme u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, jer se lako mogla nabaviti preko “gastarbajtera”.

Mogu je nesmetano koristiti, kako, početnici tako i ozbiljniji vezači. Biće vredan dodatak biblioteci svakog ozbiljnog vezača – mušičara. Malo je starije izdanje, ali je zato sveobuhvatna i na praktičan način, prikazima svake radnje, omogućava laku izradu i najkomplikovanijih muha, ako se pridržavate uputstava iz nje. Preporuka.

Priredio: Ivan Korhner

 

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*