Knjiga – Tajne Mušičarenja

Knjiga – Tajne Mušičarenja

tajne-musicarenja-jovan-m-petrovicJovan M. Petrović: Tajne Mušičarenja

Jezik: srpski, ijekavica, latinica

Tvrdi povez, prvo izdanje, 2007., 176 stranica

Izdavač: “Svjetlost”, Zavod za udžbenike i nastavna sredstva. Sarajevo, 1990.

ISBN – 86-01-02542-0

Ovo je knjiga namenjena ribolovcima – mušičarima. Pisao ju je pasionirani ribolovac – mušičar koji u u ovom obliku rekreacije i sportskog ribolova traže nešto više. Knjiga je nastala kao rezultat dugogodišnjeg iskustva, a tekst je posebno prilagođen na ijekavicu uz dozvolu autora.

Knjiga je sveobuhvatna i pokriva tekstove o ribama (potočna pastrmka, kalifornijska pastrmka i lipljan), insektima, veštačkim mušicama (pribor, alati i materijali za izradu, proporcijama i nomenklaturi. Upotreba veštačkih mušica po mesecima i prema vremenskim prilikama i uslovima je najveći deo knjige, te poseban dodatak mušice zapadne Bosne i francuske veštačke muhe i posebno torax mušice, emergeri, strimeri, te poznate nimfe zečije uho i fazanov rep. Sveukupno je prikazano 133 mušice, svaka sa receptom i izvrsnim crtežima u boji, koje u potpunosti dočaravaju izgled veštačke mušice. Dosta praktičnih saveta tipa kako, čime, gde i kako mušicu napraviti. Veliki broj mušičara sa prostora ExYU ovu knjigu smatra BIBLIJOM za mušičarenje.

Knjiga je prikladna za početnike, ali i iskusni u njoj uvek nađu ponešto. Radi se o ozbiljnoj, knjizi koja je prvi put na jednom mestu, na jeziku koji je svima poznat, objedinila sve što je potrebno za vezivanje mušica. Ovo je prva knjiga koja tehniku vezivanja raznih vrsta nimfi, mokrih i suvih mušica u potpunosti opisuje. Značajna knjiga i svako bi trebao da je ima u svojoj biblioteci.

(priredio Ivan Korhner)

 

Loading