Knjiga – Flyfishing for GRAYLING

Knjiga – Flyfishing for GRAYLING

flyfishing for graylingJohn Roberts: Flyfishing for GRAYLING
(Džon Roberts: Mušičarenje LIPLJENA)

Jezik: engleski
Meki povez, prvo izdanje, 1999., 150 stranica
Izdavač: Excellent Press, UK
ISBN – 1900318199
Cijena £17.99

Džon Roberts je autor brojnih knjiga o mušicama i mušičarenju i ovo je njegova druga knjiga posvećena isključivo lipljenu.

Za razliku od prve knjige koja je sadržavala i dijelove o pecanju lipljena na mamce, receptima za pripremu lipljena za jelo i o ostalim knjigama o lipljenu na engleskom, ova je potpuno posvećena mušičarenju.

Lista saradnika je veoma duga i sadrži, između ostalih, Olivera Edvardsa, Hansa van Klinkena, Jureka Kovalskog, Hugu Martela i Marjana Fratnika. Među mušicama prikazanim na fotografijama većinu su vezali njihovi tvorci, uključujući Olivera Edvardsa, Hansa van Klinkena, Jureka Kovalskog, Marjana Fratnika i Romana Mosera. Stil pisanja je izuzetno dobar, bez sentimentalnosti i pompe, ali sa mnogo strasti, solidnog iskustva, činjenica i nauke.

Knjiga se sastoji od 6 dijelova: Lipljen: Lični stav, Životne činjenice, Ishrana, Mušičarski metodi, Podpovršinsko mušičarenje i Preporučene mušice za lipljena. Pored ovih šest dijelova nalaze se i dva dodatka: Lista lipljenskih voda u Britaniji i Stope rasta lipljena.

Životne činjenice pokrivaju stanište, rasprostranjenost i životni ciklus. Hrana ima posebna poglavlja o tularašima, račićima, komarcima, suvozemnim insektima, sitnim mušicama, kamenjarkama i jednodnevkama. Mušičarski metodi se bave lovom suvom musicom, a zasebno su obrađeni klinkhamer i rojenje tularaša. Podpovršinsko mušicarenje pokriva bube, nimfu olovne glave, tularaša bez kućice, poljsko i česko nimfarenje, tradicionalno nimfarenje i mokre muhe i pauke, a završava poglavljem o taktikama. Preporučene mušice za lipljena sadržavaju objašnjenja, uputstva i recepte za 102 mušice sa 85 gotovih mušica prikazanih na fotografijama.

Svakako jedan od najvažnijih radova u modernom mušičarnju uopšte, a na samom vrhu, što se tiče lipljena.

Pripremio: Ćisek

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*