Knjiga: Fly-Fishing for Alaska’s Arctic Grayling

Knjiga: Fly-Fishing for Alaska’s Arctic Grayling

musicarenje arktickog lipljena webCecilia “Pudge” Kleinkauf: Fly-Fishing for Alaska’s Arctic Grayling
Sailfish of the North
(Sesilija “Pudž” Klajnkof: Mušičarenje aljaskinog arktičkog lipljena)

Jezik: engleski
Meki povez, prvo izdanje, 2009., 184 stranice
Izdavač: Frank Amato Publications, Inc.; SAD
ISBN: 978-1-57188-457-2

Cijena: US$19.95

Cecilia Kleinkauf je poznati mušičar na arktičkog lipljena, sa više od 30 godina iskustva. O ovoj ribi je objavila brojne članke i priznati je stručnjak u učenju mušičarenja na lipljena. Mnogi zaljubljenici u lipljena su dugo čekali na ovu knjigu. Koautori knjige su fotograf Michael DeYoung i biolog savjetnik Andrew Gryska, što je primjetno – knjiga obiluje fantastičnim fotografijama i nema amaterskih ihtioloških zabluda. Arktički lipljen je posebna vrsta i od evropskog lipljena se razlikuje izgledom malo, ali biologijom dosta više. Što se izgleda tiče, peraja su mu veća, kao i spektar boja, tako da ribe plave ili tirkizne boje nisu rijetke. Najznačajnija razlika u izgledu su usta koja kod arktičkog lipljena nisu s donje strane. Ovo ukazuje na značajnu bilošku razliku – arktički lipljen je mnogo više predator od evropskog i sitna riba mu je značajan dio jelovnika kao i lososova ikra. Ovo znači da se arktički lipljen, uz lov standardnim imitacijama insekata, više lovi strimerima i jajima.

Između posvete, zahvalnica, predgovora i uvoda na na početku i mapa Aljaske i njenih riječnih slivova, bibliografije i biografija autora na kraju, knjiga je podijeljena na pet dijelova; Dio 1: Arktički lipljen – Riba i njen životni ciklus, Dio 2: Umjetnost lova lipljena, Dio 3: Arktički lipljen po Aljasci – Stanište, rasprostranjenost i priče, Dio 4: Lipljen po svijetu i Dio 5: Mušice za mušičarenje lipljena. Prvi dio je podijeljen na tri poglavlja: Ljepota lipljena, Upoznavanje s lipljenom, i Životni ciklus, ponašanje u mrijestu, stanište i navike u ishrani. Drugi dio se sastoji od četiri poglavlja: Lociranje lipljena, Vještine suve mušice za lipljena, Lov lipljena na nimfe, strimere i imitacije ikre i Mušičarska oprema i mušice lipljenske – štapovi, čekrci, strune, mušice itd. Prvo poglavlje trećeg dijela, Rasprostranjenost lipljena u Aljasci – Pregled, prati još 8 poglavlja posvećenih regijama Aljaske gdje su neke vode opisane detaljno i propraćene pričama iz ribolova. Četvrti dio sastoji se od jednog poglavlja, Sjeverna Amerika, Azija i Mongolija i Evropa, i Zaključka – Zaštita arktičkog lipljena. Peti dio ima samo jedno poglavlje – Mustre mušica: Suve mušice i emerdžeri, nimfe, strimeri, imitacije ikre i proljetne ribice.

Vrlo lijepa i kvalitetna knjiga koja treba biti u kolekciji svakog ljubitelja lipljena, pa i onog koji se ne približava sjevernom polu.

Pripremio: Ćisek

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*