Knjiga – Czech Nymph

Knjiga – Czech Nymph

czech-nymphCzech Nymph and Other Related Fly Fishing Methods, Karel Krivanec et al.
Karel Krivanec i drugi: Česka nimfa i drugi srodni mušičarski metodi

Jezik: engleskiTvrdi povez, prvo izdanje, 2007.,
Obim 112 stranica (istovremeno sa 1. izdanjem na češkom)
Izdavač: Grayling & Trout Publishing, Czech Republic
ISBN – 978-80-903882-1-5, Cijena £14.95
Ovo je prva knjiga o, donedavno, tajnovitom metodu mušičarenja – češkoj nimfi.

Nešto poput pogovora, na kraju knjige, prije zaključnog dijela, napisao je Oliver Edvards, koji je veliki pobornik i čest demonstrator metoda.
Mada ovaj metod ribolova vuče korijene iz Poljske, Česi su ga usavršili. Tim metodom su njihovi reprezentativci osvojili nekoliko svjetskih prvenstava. Tako je dobio ime. Radi se o tehnici gdje se sistem od dvije ili tri mušice vodi po i pri dnu. š Barem jedna od mušica je jako teška i lupka o dno. Mada se mogu koristiti bilo koje nimfe i mokre mušice, najčešće se tehnika povezuje sa karakterističnom vrstom nimfe – češkom nimfom. Tip mušice je donekle sličan našim oblicima tulara i gamarusa. Glavna odlika metoda je, što gotovo da i, nema mušičarskog zabacivanja i praktično se koristi samo lider, zbog čega ga neki ne smatraju čistim mušičarstvom. Metod je značajan i po tome što se njime uspješno lovi u “nemogućoj vodi” – jakim brzacima, nadošloj i mutnoj vodi.

Knjiga je sveobuhvatna i pokriva istorijat, pribor, način ribolova, izradu i klasifikaciju mušica. Katalog mušica je impresivan i podijeljen je na Stare česke nimfe, Esencijalne česke nimfe, Druge nimfe i na kraju – Još nimfi. Sveukupno je prikazano 158 mušica, svaka sa receptom i izvrsnom fotografijom.

Knjiga se ne čini prikladnom za početnike. Radi se o ozbiljnoj, metodičkoj studiji jednog specijalizovanog načina mušičarenja i specifičnih mušica, a posebno su značajni klasifikacija i katalog mušica. Primjetna mana engleskog izdanja je loš prevod. Tehnika je sama relativno jednostavna, pa instruktivni dio ne doprinosi mnogo. Ovo je prva knjiga koja tehniku u potpunosti opisuje.
Značajna knjiga u sferi modernog mušičarstva.

Priredio: Ćisek

 

Loading