Knjiga – Bob Curch’s Guide to the Champions’ Fly Patterns

Knjiga – Bob Curch’s Guide to the Champions’ Fly Patterns

fly-paternsBob Church: Bob Čerčov vodič kroz mušice šampiona

Jezik: engleski, Meki povez, drugo izdanje, 2003.,
Obim: 224 stranice
Izdavač: The Cromwood Press Ltd, UK
ISBN – 1-86126-635-9, Cijena £14.99
Bob Čerč je jedan od najpoznatijih britanskih ribolovaca i pisaca o ribolovu. Ovo je njegova treća knjiga isključivo o mušicama.

Knjiga se sastoji od četiri dijela: Nimfe, Suve muhe, Mušice varalice i Mokre muhe. Na početku svakog dijela dat je kratak opis metoda prikladnog mušicama, prezentiranim u tom dijelu. Opisane su kreacije 48 vrhunskih mušičara i vezača. Dva od njih su prezentirani zajedno, a autor je prezentiran 4 puta, tako da ukupno ima 50 prezentacija. Jedna prezentacija se sastoji od 8 mušica pa ih je u knjizi opisano 400. Četiristotine mušica koje su se dokazale kao, vrlo lovne. Prezentacije počinju kratkim uvodom o vezaču, a zatim slijede recepti i fotografije. Za svaku mušicu je dato i kratko uputsvo kako i u kakvoj situaciji da se koristi.

Mušice u knjizi su jedinstvene i gotovo da i nema klasičnih, ali su prisutne mnoge varijacije. Fotografije mušica daju dojam da se ne radi o primjercima veznim za izložbu, nego za rad. Očito se nije težilo za perfekcijom u izgledu već za lovnošću, a radi se, ponavljam, o kreativnosti vrhunskih mušičara i vezača.

Podjela na nimfe, varalice i mokre nije striktna, vjerovatno zato što se vezači, osim autora, ne pojavljuju u više od jednog dijela knjige, pa su se tako njihove kreacije svrstale u dio kome većinski pripadaju, mada ne uvijek u potpunosti.

Knjiga svakako nije za početnike, ali bi bila vrijedan dodatak biblioteci svakog ozbiljnog vezača-mušičara.

 

Loading