Knjiga – Passion for Pike

Knjiga – Passion for Pike

pasion-for-pikeAd Swier, Passion for Pike (The challenge and mystery of fly-fishing for pike)
(Ad Svier: Strast za štukom – izazov i misterija mušičarenja na štuku)

Jezik: engleski

Tvrdi povez, prvo izdanje, 2006., 240 stranica

Izdavač: Drukkerij Westerlaan, Holland u saradnji sa Coch-Y-Bonddu, UK

ISBN –nepoznat,  Cijena £19.95

Ovo je najnovija od šest do sad objavljenih knjiga o lovu štuke mušicom na engleskom jeziku. Adrian Svier je Holanđanin, po zanimanju umjetnik i knjiga obiluje njegovim slikama, uz mnoštvo fotografija mušica, ribolova i svega vezanog uz ribolov. Predgovor je napisao živa legenda američkog mušičarenja, Lari Dalberg.

Knjiga je podijeljena na tri glavna dijela, plus Oproštajni dio i Dodatak – U odbranu štuke.

Tri glavna dijela su: Osnovni alati, zabacivanje, zamaranje i rukovanje ribom i globalni mušičar na štuku. Mada ova tri dijela zvuče kao instruktivni materijal i instukcija ima dosta, knjiga je prvenstveno putovanje kroz svijet mušičarenja na štuku. Adu se na putu pridružuju mnogi poznati mušičari i ostavljaju svoj doprinos. Svako poglavlje, pored savjeta, u sebi nosi i po priču, a stil je lak, lirski i često ezoteričan. Iako se praktično na svakoj drugoj strani nalazi po fotografija mušice za štuku, samih recepata je malo. Samo jedno vezivanje je detaljno ilustrovano.

Prva dva dijela u 13 poglavlja pokrivaju pribor, mušice, materijale, čamce, belly-boats (float tube), tehnike, još štošta i naravno doživljaje. Treći dio ima poglavlje o ribolovu na rijekama i pet poglavlja o ribolovu u raznim zemljama – Holandiji, Britaniji, Irskoj, Kanadi i Švedskoj.

Meni jedna od najdražih knjiga o ribolovu koju toplo preporučujem.

(pripremio tekst i fotografije, o knjizi, Ćisek)

 

Loading