Klinkhåmer Special

Klinkhåmer Special

OLYMPUS DIGITAL CAMERASBS: Klinkhåmer Special

Muva koju je 1984. vezao Hans van Klinken. U prvi mah zvala se L.T. Caddis (light tan caddis, zbog boje tela koja je korišćena u početku). Nastala je nakon bukvalno par dana tokom kojih je Hans pokušavao da smisli novu muvu koju će da vidi dobro u brzacima Glomme (reka u Norveškoj), a koja će opet da pliva u filmu i malo dublje.

Tih dana, kada je otprilike i nastao Klinkhåmer, Hans i njegov prijatelj su lepo lovili lipljene, ali na muve veličine #8. Konkretno na red tag u vlažnoj varijanti.

Prekretnica je nastala kada je Hans analizirao želudac jednog lipljena i pronašao larvu tulara u karakteristično zakrivljenom položaju. Ideja je momentalno bila rođena. Kako je i inače bio obožavalac parašut muva, vezao je na zakrivljenoj Partridge udici vrlo tanko telo kojim je pokrio veći deo luka udice. Kao nogice je vezao petlovo pero u parašut stilu sa malo više namotaja nego inače, zbog težine udice. Dobio je imitaciju tularaša koji pri kraju svog presvlačenja, ima karakteristično zakrivljeno telo pod vodom, a za imitiranje krila koja se izvlače iz košuljice služi pero vezano u parašut stilu.

28.januar 2010 021 web

Nakon što je napravio test muve otišao je na reku, blizu kampa, na dosta jak i napadnut brzak da na brzinu testira ponašanje muve u vodi. Riba se na tom brzaku inače teže dobijala, ali nakon tri zabačaja imao je tri ribe. Ribama nije ni kontrirao zbog iznenađenja, jer ni sam nije verovao da će postići baš takav uspeh.
Nakon prvog uspeha, usledila su usavršavanja u vidu grudi od paunovog pera, pronalaženja najadekvatnijih materijala za izradu muve, raznih beleški o bojama za telo… Rezultat je jedna izuzetna muva. Izuzetna je po tome što pored tularaša, koji su i bili imitirani sa početka, ona predstavlja sve moguće rađajuće muve (emergere) pa čak i kopnene insekte koji se bore sa maticom. Ako se obrati pažnja na boju tela i veličinu udice, ova muva imitira i sve i ništa. Potrebno je samo da je imamo u nekoliko boja i veličina i uspeh neće izostati.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sam Hans kaže da voli da svaka muva ima svoju priču, kako je nastala, male savete vezane za vezivanje, vođenje i lov. Zahvaljujuci njemu i tim savetima prvo sam se lično uverio u lovnost ove muve, a kasnije su se polako uverili i ljudi iz mog okruženja. Obzirom da krug obožavalaca ove muve raste i na našim prostorima red je da pokušam da vam približim ovu muvu i dam neke savete koje sam pokupio od autora ili koje mogu da dam na osnovu ličnog iskustva u lovu sa ovom muvom.

Prva stvar u vezi sa ovom muvom je njen nesvakidašnji oblik. Priznaćete, zakrivljeno telo i parašut nisu baš kombinacija koju svakodnevno primenjujemo. Ali upravo ta kombinacija nam omogućava da sa suvom muvom lovimo u filmu.

Lov u filmu je taj koji nam najčešće donosi dobar ulov. Probaću da objasnim i zašto. Poznato je da se ribe koje mušičarimo procentualno najmanje hrane suvim muvama, tj. odraslim insektima, samim tim muva u filmu povećava nam šanse. Drugi faktor je taj da ribe ne rasipaju energiju bez potrebe, opet muve u filmu ili dublje su lakše i sigurnije za uloviti nego površinske koje mogu da odlete svakog momenta.

Ovakav stil vezivanja omogućava muvi da uvek padne na vodu baš kako treba, da pliva stabilno čak i u jakim brzacima, a njena krila nam pomažu da je vidimo, što kolegama sa slabijim vidom dodatno olakšava ribolov.

Materijali koji se koriste za ovu muvu su različiti, ali treba poštovati određene smernice koje autor navodi kako bi sve funkcionisalo kako treba, a lov bio uspešniji.

Pero
treba da bude što kvalitetnije, znači genetsko, i to iz više razloga. Najbitnije je da kvalitetno pero sa čvrstim ispercima povećava plovnost i stabilnost muve, a ja bih dodao da je lakše sa njima vezivati. Veće muve traže i po 7 – 8 namotaja pera, a to je dodatni razlog za dobro i dugo pero. Još jedna stvar vezana za pero je njegova veličina, treba da je malo veće, da u prvi mah izgleda kao preveliko. Autor kaže da kad je u društvu mušičara njegovi parašuti obično imaju najduže isperke.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Krila
Kod ove muve mogu da budu i malo duža, ako je veća udica i brža voda. Poenta sa krilima je da budu osnova za pero i da se dobro vide čak i u brzim – titravim vodama. Često se dešava da riba ovu muvu samo usisa i ne ostavi nikakav trag na vodi. Tu na scenu stupa obojenost krila i kontrast koji ona prave na vodi. Nekoliko stvari o kojima treba voditi računa kod izbora krila su: da obavezno budu lakša od vode, da ne budu previše glatka i tvrda kako materijali koji se vezuju na njih ne bi spadali, a opet da mogu malo utonuti u materijal, znači vodi se računa o trajnosti muve. Preporuka autora su: „silicone yarn“ za male muve i Wapsy-jev poly-yarn za srednje i velike muve. Kao alternativa može poslužiti i policelon, ali on traje malo kraće od polipropilena.

Telo
Materijal, kao i kod krila treba da je lakši od vode. Autor preporučuje „Fly Rite poly dubbing“ ili „Wapsi super fine waterproof dry fly dubbing“. Osnovno je da telo bude što je tanje moguće i da ima konus. Tokom pecanja na ovu muvu primetio sam da pastrmke više vole kad je telo malo raščupano, kao da se košuljica vuče za insektom, tako da čim navežem lepo i uredno muvu, donju polovinu tela raščupam.

Grudi (thorax)
Najčešće korišćen materijal je paun, mada odgovarajući dabing, obavezno tamniji od ostatka tela je takođe dobar. Paunove isperke vezujemo za vrhove, po želji ih upredemo oko osnovnog konca zbog trajnosti ili kapnemo kap nekog kvalitetnog laka u krila pri čemu će materijal da upije lak i isperci će biti zalepljeni. Iskreno, najviše volim upredanje oko konca, jer mi je nekako lakša metoda.

Udice
One su za nas, sa ovih prostora možda i najveći problem, jer naći dobru udicu za Klinkhåmera je vrlo teško, a posebno originalnu koju autor najviše voli, Partridge: GRS15ST, Klinkhåmer special su neke najidealnije, jer su i rađene za ovu muvu.
Pošto kod nas njih nema, moja preporuka su Varivas2200, Gamakatsu C12, Tiemco212y. One su nešto najpribližnije do čega se može doći kod nas. Bitno je reći da udica za ovu muvu treba po mogućstvu da ima što širi luk udice zbog povećanja realizacije i da okce bude ravno, bar po rečima autora, a ko smo mi da osporavamo preko 20 godina iskustva pecanja sa ovom muvom.

28.januar 2010 028 web

Većina nas poseduje računar i skoro svima je dostupan internet, zbog toga ne bih želeo da tekst opterećujem slikama sa vezivanjem ove muve, radije bih svima preporučio da posete sajtove koje sam naveo kao literaturu ili da odgledaju jedan od filmova sa Oliverom Edwardsom gde on do detalja objašnjava kako se vezuje klinkhåmer i zbog čega je bitno da se vezuje kako je autor predložio. Iz mog iskustva, ako se prate saveti u vezi vezivanja, sebi ćete dosta olakšati vezivanje ove i svih ostalih parašut muva, a pri tome ćete dobiti i kvalitetnije vezanu muvu

Lov sa Klinkhåmer-om
Lov se ne razlikuje mnogo od uobičajenog lova suvom muvom. Ali, postoji jedna malo manje poznata priprema pred početak lova sa ovom mušicom. Poželjno je namastiti, ne previše pero, ali samo vrhove. Maste se i krila tačnije polipropilen, a sve vreme se pazi da se telo ne namasti, jer ono treba da bude u filmu, zato je dobro telo nakvasiti vodom ili pljuvačkom. Nakon priprema sledi lov, uzvodno, popreko, nizvodno, svejedno je. Ako predvez nije predebeo, ni mi previše bučni, ako kanap ne pljuska po vodi eto ulova. Autor posebno voli da lovi lipljene nizvodno sa ovom muvom. Kao razlog navodi to da dok se kreće niz reku nogama podiže insekte iz skloništa, a oni nizvodno od nas privlače lipljene koji se njima hrane. Mnogi nešto slično rade na nekim bosanskim vodama, kako bi privukli lipljene. Još jedan od razloga za nizvodni lov je što je taj način manje zahtevan i manje zamarajući. Mnogo je lakše bacati nizvodno npr. 10m i polako otpuštati kanap ka ribama neko odmah bacati 20+ m i tako bacati dobar deo dana.
Kako je Klinkhåmer muva koja može imitirati skoro sve insekte bitno je pogoditi boju i veličinu za dati dan i ulov ne bi trebao da izostane. Klinkhåmer svoj maksimum daje na titravcima i brzacima, mada lovi i na kao ogledalo mirnim delovima vode. Ume da podigne čak i neaktivne ribe, ribe koje su na većim dubinama… To je muva koju svako treba da ima, jer odlično pokriva širok spektar muva i odlična je za pretraživanje vode, a pri tome se fenomenalno vidi i prati.

HPIM3660 web

HPIM3658 web

Tekst i fotografije: Vladimir Petrović,
Snimatelj video zapisa: Bojan Bopović

 

POSEBAN OKVIR

Literatura:

http://www.rackelhanen.se/eng/10029.htm

http://www.rackelhanen.se/eng/10030.htm

najbolji text: http://www.flytierspage.com/hklinken/klinkhamer_special.htm

Jedan od ulova na UV tan klinka

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*