Klen na mop fly

Klen na mop fly

Kratak telefonski poziv sa dobrim prijateljom Raletom u ponedeljak posle posla i dogovor je pao. Idemo u subotu da lovimo prvenstveno mrene, ali i klenove na Sitter-u (Švajcarska) kojim upravlja njegovo ribolovačko društvo.

Kafica na Raletovoj terasi u Herisau u ranim jutarnjim satima uz čist planinski vazduh na nadmorskoj visini od nekih 900m, prava je uživancija.

Kratko potom smo bili na reci, gde nas je sačekao duplo niži vodostaj od uobičajenog, što je ukazivalo na nešto teži ribolov. Mrene su se kretale u nekom srednjem sloju i mogle su se dobro videti. Kada su takvi uslovi mnogo ih je teže prevariti. Sporadično se hrane, a i naše prisustvo je bilo primećeno zbog prozirne vode i malog vodostaja.

Uz samu obalu primećujemo solidan broj velikih klenova. Pokušavali smo ih prevariti raznim imitacijama tvrdokrilaca i buba, počevši od bambula do policelonskih imitacija. Nakon pada u vodu samo su dolazili do mušice i vraćali bi se.

Posle bezuspešnih pokušaja suvom muvom, odlučio sam se za nimfu. Kako sam imao montiran euro sistem bilo je zahtevno baciti na veliku daljinu. Nismo želeli previše da se približimo da ih ne bismo preplašili. Treći zabačaj je bio nešto dalji i uspešniji. Nakon pada nimfe u vodu lagano sam krenuo da je vučem ka sebi, da je “oživim”. Silovit udarac, kontra i riba je bila zakačena. Nakon par minuta lepe borbe uspeo sam da ga ubacim u meredov.

Mop fly

Klen je uhvaćen dosta lakim priborom: Štap marke Sage ESN 10ft #4; Čekrk marke Sage ESN; Tippet Trabucco 0.12mm; Nimfa yellow mop fly sopstvene izrade, veličine 14 na udici Hanak 450bl i tungsten glavom od 3.5mm.

Klen je nakon slikanja vraćen u vodu.

Video: https://youtu.be/1hcYPQfvWkM?t=5

Bilo je dosta ulova i drugih vrsta riba: mrena, lipljana, klenova i jedan bandar.

Nenad Jovanović

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*